Son zamanlarda en çok konuşulan konulardan bir tanesi de Lozan Antlaşması 2023'te bitecek mi ? konusu oluyor. Günümüzde çoğu kişi tarafında Lozan Antlaşmasının 2023'te sona ereceği söz konusudur. Çağımız İnternet çağı olduğu için sosyal medya ortamında veya diğer platformlarda yalan yanlış tüm bilgiler bir anda yayılabiliyor. Peki Lozan Antlaşması sona erecek mi ? diye merak ediyorsanız konumuzu detaylı bir şekilde inceleyerek bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Öncelikle sizlere Lozan Antlaşması kaç maddeden oluşuyor onu bildirelim. Lozan Antlaşmasında tam tamına 143 madde bulunmaktadır. Peki 2023'te Lozan Antlaşması bitecek mi ?
Sizlere şu şekilde cevap vereyim; Lozan Antlaşmasının maddelerinin hiçbirinde antlaşmanın şu tarihte biteceğine dair bir madde bulunmamaktadır. İnternet ortamında yayılan yalanlardan bir tanesi de Lozan antlaşmasında güya İngiltere'ye petrollerimizi ve madenlerimizi çıkarmayacağımıza dair söz verildiği ve ne zamana kadar çıkarılmayacağı konusunda ise 2023'e kadar çıkarmayacağı bilgisi yayılmıştır. Bunun bir gerçekliği olmadığı söylenmektedir. Peki ne gerçekliği yok ? Lozanın gizli bir protokolü yok, gizli maddesi yok, gizli gündemi yok bu şekilde nasıl olabilir ki diye belirtilmektedir.
İlginizi Çekebilir = Türk Tarihinin Süngüyle Kazandığı Anafartalar Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü
Lozan ikili anlaşma olmadığından dolayı bu söylemlerin bir gerçeklik payı olmadığı belirtilmektedir. Yani Lozanın sadece Türkiye ile İngiltere arasında yapılmadığı için gerçeklik söz konusu değildir. Lozan Antlaşması hangi ülkede imzalanmıştır ? Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalanmıştır. Peki Lozan Antlaşmasında hangi devletler katıldı ? Lozan antlaşmasında Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri yer almıştır.
24 Mart 1926 tarihli bir kanun olan 792 Sayılı Petrol Kanununun 1. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bütün petrol dahil, tüm madenlerin işletilmesi devlete aittir. Yani söz verilmiş olsaydı böyle bir kanun çıkarma gereği neden olurdu ki..
20 Mayıs 1933 tarihli bir kanun olan 2189 Sayılı bir kanun ile Altın ve petrol işletme idaresi teşkilatının kurulmasına neden olan bir maddedir. Yani söz verilmiş olsa altın ve petrol gibi bir kanun kurulması ne kadar doğru olabilir...
İlginizi Çekebilir = Para Kazanmak için 8 Muhteşem Yol - %100 Kazanma Garantili
20 Haziran 1935 tarihinde Atatürk '' Maden Teknik Arama Enstitüsü '' nü kuruyor.
Yani şu bir gerçektir ki Türkiye petrol ve madenlerini çıkaramaz diye bir şey yoktur. Türkiye petrol ve madenlerini çıkarabilmektedir. Fakat bor gibi madenleri işleyememektedir antlaşmaya göre.
Bir de Lozan Antlaşmasında yapılan boğazlar konusundaki hükmü günümüzde geçerli değildir. Çünkü 1926 yılında Montrö Boğazlar Sözleşmesiyle Lozan Antlaşmasının hükmü zaten kalmıştır. Yani bununla birlikte Türkiye boğazlardaki geçiş hakkını elde etti ve savaşta da barışta da boğazları kapatabilir. Bunun yanında ikinci olarak Boğazlar komisyonu kaldırıldı. Lozan Antlaşması 100 yıllık mıydı ve Lozan antlaşması ne zaman bitecek ? Böyle bir durum söz konusu olmadığı söylenmektedir. Lozan antlaşmasının bitiş tarihi yok! Nedeni ise Lozan antlaşmasında 100 yıl sonra bitecektir diye bir madde bulunmamaktadır. Bununla birlikte hiçbir eskiye dönük bir belgede 100 yıl sonra biteceği konusunda bir bilgi bulunmamaktadır.
Lozan Antlaşmasının maddelerini okumak için tıklayınız.
tamam belki lozan maddelerinde 100 yıl sonra biteceğine dair bir madde olmayabilir ama Türkiye için iyi sonuçlar doğuracak maddeler var. 2023 de boru artık kendimiz de işleyebileceğiz. Şuan sadece boru çıkartıp dış ülkelere satıyorduk. Türkiye de büyük bor madenleri mevcut...
YanıtlaSil