Bilim Adamları Örümcek İpeği Genini İpek Böceğine Aktarmayı Başardı - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

17 Ağustos 2018 Cuma

Bilim Adamları Örümcek İpeği Genini İpek Böceğine Aktarmayı Başardı

Bilim Adamları Örümcek İpeği Genini İpek Böceğine Aktarmayı Başardı - Kurgu Gücü

Bilim adamlarından harika bir gelişme daha. Yapılan uzun çalışmalar sonundan örümceklerin ağ örerken ürettikleri ipeği elde etmek için, örümceklerden alınan o geni ipek böceklerine aktarmayı başardı. Yani demek şu oluyor ki teknoloji geliştikçe bilim daha da ileri seviyelere çıkmaya devam ediyor. Çünkü biliyorsunuz ki örümcekler kusursuz bir ağ örme yapısına sahipler.



Çin'de bulunan bir kaç bilim insanı ipek böceğine örümceklerin ağ örerken ürettikleri ipeği elde edebilmek için bulanan geni aktarmayı başardı. Belki de bildiğiniz üzere örümcek ipeği dünyanın en az bulunan ve dünyanın en güçlü maddeleri arasında yer alıyor. Bu maddelerin neden zor elde edildiği konusu ise çoğu örümceğin kendi çevresindeki alanda baya bir saldırgan ve agresif olmasından kaynaklanıyor. İşte bilim adamları da örümcek ipeğini genini daha kolay elde edebilmek adına bu genini ipek böceğine aktarmayı başardı ve kolay yoldan örümcek ipeğini elde etmeyi başardı.



Bilim adamlarının araştırmaya başlarken hedefledikleri şey örümcek ipeğini evcilleştirilmiş türler üzerinde elde etmekti. Bunun üzerine de ipek böceklerine yaptıkları gen aktarımı sayesinde gerçekleştirilmiş oldu. Şunu da söylemek gerekirse elde edilmiş olan ipek gerçek örümcek ipeği ile yüzde 100 aynı olmasa da yani daha güçsüz bir yapı da olsa da ipek böceğinden üretilen ipekten daha güçlü olduğunu söylemek mümkün.


Bilim Adamları Örümcek İpeği Genini İpek Böceğine Aktarmayı Başardı - Kurgu Gücü
Şu konuya da değinmek istiyorum; Her örümcek türünün üretmiş olduğu ağ ve ipek aynı değildir. Bazı örümcek türleri ipeği daha güçlü yapan ve daha esnek yapan özel proteinlere sahiptir. İşte bu ipek böceğine de tam olarak bu protein geni aktarılmıştır. Çalışmaların oldukça zorlu geçtiğini söyleyen bilim adamları, çalışmaların zor geçmesinin nedeni ise özel proteinlerin bulunduğu genlerin üzerinde ipek böceğine aktarılma yapılmadan önce çeşitli düzenlenmeler yapılmış olduğunu belirttiler. Örümceklerden elde edilen gen ile çeşitli yapılan düzenlemeler ve ipek böceğinden bulanan gene uyum çalışmalarından hemen sonra alınmış olan sonuçlar ile geçmiş dönemlerde yapılan başarısız sonuçlar da göz önünde bulundurularak sonuçların çok enteresan olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

İlginizi Çekebilir = 900 Milyon İnsanın Ölümüne Neden Olabilecek Ölümcül Virüs Salgını

Şuanda da örümcek ipeğini ipek böceği üzerinden çıkacak olan ipek ile %100 aynı yapabilmek adına çalışmalar devam ediyor ve yaşanmış olan çeşitli uyumsuzluk problemleri de en az seviyeye indirilmeye çalışılıyor. Hedeflenen durum ise gelecekte örümcek ipeği ile aynı yapıya sahip ipek üretilmesi bekleniyor.


Görüldüğü gibi bilim adamları hızla çalışmalarına her alanda devam ediyorlar ve bu çalışmalar sonucunda oldukça iyi sonuçlar elde etmiş olduklarını görmek gayet mutlu ediyor. Çünkü örümcek ipeği gibi %100 benzerde bir ipek elde etmek demek daha güçlü kaliteli şeyler üretebilmek demek olacaktır.

İlginizi Çekebilir = Bilim Adamları Yapay Bir Rahim İçinde Prematüre Kuzu Büyütmeyi Başardı

1 yorum:

  1. Bilim adamları oldukça iyi işler çıkartıyor. Örümcek ipegini , ipek böceğini aktarmis olmaları gerçekten muhteşem.

    YanıtlaSil

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..