Dünya Futbolun Enleri Dendiği Zaman Akla Gelen Olaylar - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

20 Ağustos 2019 Salı

Dünya Futbolun Enleri Dendiği Zaman Akla Gelen Olaylar

Dünya Futbolun Enleri Dendiği Zaman Akla Gelen Olaylar - Kurgu Gücü

Spor denilince akla ilk gelen dal kesinlikle futboldur. Futbolun tarihi 1857 yılında Sheffield şehrinin kendi takımını kurmasıyla başlar ve 1863 yılında da İngiltere Futbol Federasyonu’nun kurulmasıyla modern futbol anlayışı başlamış olur. Peki Futbolun enleri dediğimiz zaman aklımıza neler mi geliyor ? Gelin hepsini tek tek inceleyelim.



Kurulan en eski takım İngiltere'den Sheffield Football Club olarak bilinmektedir ve en eski futbol organizasyonu da 1871 yılında gerçekleştirilmeye başlanıp 2. Dünya Savaşı dışında hiç ara verilmeyip günümüzde de hala devam eden İngiltere Federasyon Kupası’dır. Futbolun İngiltere'de başlamış olması gelişmelerin de yine aynı ülke içerisinde olmasına olanak sağlamıştır ve inşa edilen en eski stat da yine İngiltere Londra'daki Stamford Bridge stadıdır. Bu stat 28 Nisan 1877'de açılmıştır ve 1905 yılında kurulan Chealsea'nin stadı olmuştur.



Dünya futbolun enlerinden bahsederken değinmeden geçemeyeceğimiz bir futbolcu vardır. O da '' Edson Arantes Do Nascimento '' yani bilinen adıyla Pele'dir. Pele 1000 gol kulübünün tek üyesidir. Kariyeri boyunca oynadığı 1363 maçta tam 1279 kez fileleri havalandırıp kariyerinde en çok gol atan futbolcu olarak tarihe geçmiştir. Aynı zamanda en çok Dünya Kupası kazanan oyuncu da Pele'dir.
Pele'nin de kariyeri boyunca 3 kez kazandığı Dünya Kupası’nda bir eleme maçında atılan en çok gol sayısı 31’dir. Bu maç 2001 yılında Dünya Kupası elemelerinde Avustralya ile Amerikan Samoa’sı arasında oynanmış ve Avusturalya rakibini 31-0 mağlup etmiştir. Yine aynı maçta 13 gol atan Avustralyalı Archie Thompson’da Uluslararası bir maçta en çok gol atan oyuncu olarak tarihe geçmiştir. Yerel bir ligde ise en çok gol atan oyuncu ise Panagiotis Pontikos’tur. Rum oyuncu Yunanistan 3.Lig’inde oynanan bir karşılaşmada rakip fileleri tam 16 kez havalandırmıştır.


Dünya Kupası’nın en çok gol atan oyuncusu da 16 golle Miroslav Klose’dir. Bir sezonda ise en çok gol atan oyuncu ise 73 golle Lionel Messi’den başkası değildir. Aynı zamanda Messi bir takvim yılı içerisinde 91 gol ile en çok golü atan oyuncu olarak da tarihe geçmektedir. Fakat Şampiyonlar Ligi’nde en çok gol atan oyuncu ise bir diğer yıldız olan Cristiano Ronaldo’dur. Ronaldo 133 maçta attığı 95 gol ile bu unvana layık görülmüştür.
Atılan en çok golleri kimlerin attığını söyledik ve şimdi de futbol tarihinin en hızlı golü olarak tarihe geçen 2009 yılında El Hilal forması giyen Navaf el Abed’in 2.4 saniyede attığı golü olduğu FIFA kayıtlarında mevcuttur.
Yine FIFA kayıtlarına göre en uzaktan atılan gol 91.9 metre uzaklıktan sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bir kaleci tarafından atılmıştır. Bu kaleci Asmir Begoviç’tir. Kafayla en uzaktan atılan gol unvanının sahibi ise 58 metreden yaptığı kafa vuruşuyla fileleri havalandırmayı başaran Jone Samuelson’dur.


En uzaktan atılan golün bir kaleci tarafından atıldığını söyledik. Peki en golcü kaleci kimdir? Eğer futbolla uzun süredir ilgileniyorsanız Rogerio Ceni’yi kesinlikle duymuşsunuzdur. Frikiklerin ve penaltıların ustası olan Ceni kariyeri boyunca 128 kez rakip fileleri havalandırmıştır.
Futbolun olmazsa olmazlarından birisi de taraftar desteğidir. En çok seyirci rekoru 1950 Dünya Kupası finalinde Maracana Stadyumunda oynanan Uruguay ve Brezilya arasında yapılan maçta stada kaçak girenlerle birlikte 199.854 kişi olarak tarihe geçmiştir.
Gelelim Türk futbolunun enlerine:


Süper Lig’de bir maçta en çok gol atan oyuncu 6 gol ile Tanju Çolak’tır. Tanju Çolak aynı zamanda 39 golle bir sezonda en çok gol atan oyuncu olma unvanını da taşımaktadır. Süper lig tarihinde en çok gol atan oyuncu ise 249 golle Hakan Şükür’dür.
En çok milli olan oyuncu Rüştü Rençber olup, en çok şampiyonluk gören teknik direktör de Fatih Terim’dir.
Süper Lig’de en çok seyirci alan karşılaşma 22 Eylül 2013 tarihinde İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan karşılaşma olup, seyirci rekoru 76.127’dir.
En farklı Süper Lig maçı 10-0 ile Beşiktaş-Adana Demirspor arasında 15 Ekim 1989’da oynanmıştır. Aynı zamanda en farklı deplasman galibiyeti rekoruna da Galatasaray ile birlikte Beşiktaş ortak olmaktadırlar. Galatasaray Ankaragücü ile yaptığı maçı 8-0 kazanarak bu ortaklığa girmiş olup Beşiktaş ise Hacettepe ile oynadığı karşılaşmada 1 e karşı attığı 9 golle 9-1 yenerek 8 farklı galibiyet almış ve bu rekora ortak olmuştur.

1 yorum:

  1. Güzel bir anlatım olmuş. Pepe zaten inanılmaz bir futbolcuydu.

    YanıtlaSil

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..