Konu spor olunca akla ilk gelen spor dalı futbol olsa da Buz Hokeyi de oldukça ilgi duyulan sporlardan bir tanesidir. Buz Hokeyi nasıl oynanır? Buz Hokeyi kuralları nelerdir? Buz Hokeyi kaç periyot oynanır? Buz Hokeyi kaç kişi oynanır? İşte Buz Hokeyi hakkında bilinmesi gereken bütün detaylar...
Buz Hokeyi, Dünya çapında pek tercih edilen bir spor dalı olmasa da Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da belki de en çok izlenen, oynan ve sevilen spor dallarında bir tanesi de Buz Hokeyi sporudur. Tabi son yıllarda da Türkiye'de Buz Hokeyi oldukça popüler oldu diyebiliriz. Özellikle bahis severlerin kazanmak adına oldukça tercih ettikleri bir spor dalı olduğunu söylemek mümkün olacaktır.
✔ Buz Hokeyi kaç periyot oynanır?
Buz Hokeyi öyle futbol maçı gibi 2 yarıdan oluşmuyor ya da Basketbol gibi 4 çeyrekten oluşmuyor. Buz Hokeyi 3 periyot oynanmaktadır ve her periyotun süresi 20 dakikadan oluşmaktadır. Her periyotun başlangıcı arasında 15 dakikalık bir dinlenme yani mola süresi olur. Ayrıca her periyot sonunda takımlar kale değişikliği yaparlar.
Buz Hokeyi Saha Ölçüleri ve Gerekli Malzemeler
Buz Hokeyi adı üstünde buzun üzerinde oynanan 61 metre uzunluktaki ve 30 metre genişliğindeki buz pistinde oynanmaktadır. Buz Hokeyi'nde öyle futbol, basketbol ya da hentbol gibi top bulunmuyor. Aksine diske benzer " Pak " adında 2,5 cm yükseliğinde 7,6 cm çapına sahip olan ve 160 gram ağırlığına sahip bir plastik disk ile oynanır ve sert şut çekilmesi sonucunda da disk yani pak'ın hızı 160 km hıza kadar ulaşabilmektedir.
İlginizi Çekebilir = Dünya Kupası'nın Geçmişten Günümüze Kadar Olan Tarihçesi
Buz Hokeyi, buz üstünde yapılan bir spor dalı olmasından dolayı " Dünya'nın en hızlı takım oyunu " olarak adlandırılır. 19. yüzyılın sonlarına doğru keşfedilen ve oynanmaya başlanan Buz Hokeyi, ülkemize tam tamına 1 asır sonra gelmiştir. Söylenilene göre ülkemizde ilk buz hokeyi 1990 senesinde oynanmıştır.
✔ Buz Hokeyi'nin Yaygın Olarak Oynandığı Ülkeler
Buz Hokeyi en çok Kanada, Rusya, İsveç, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Slovakya ülkelerinde yaygın olarak oynanmaktadır. Ülkemizde ise İzmir, Kocaeli, İstanbul, Ankara ve Erzurum'da yaygın olarak oynandığı bilinmektedir.
✔ Buz Hokeyi Kaç Kişiyle Oynanır?
Buz hokeyi kaç kişiyle oynanır diye merak ediyorsanız; Her takım kalecilerde dahil olmak üzere 6 kişiyle sahada yer almaktadır. Bir takımın yedekleri de dahil 20 kişiden oluşmaktadır. Sahada yer alan kaleci kaleye pakın girmesini engelleme görevini yaparken 3 oyuncu hücumda görev alırken 2 oyuncu ise savunma görevi yapmaktadır.
İlginizi Çekebilir = Su Sporları Dendiği Zaman Akla İlk Gelen 19 Muhteşem Spor Dalı
✔ Buz Hokeyi Nasıl Oynanır?
Her spor dalında olduğu gibi takımlar kazanmak için sahaya çıkarlar ve rakip takıma sayı, gol, basket tarzı şeyler atarak maçtan galip gelmeye çalışır. Buz Hokeyinde de durum buna benzer. Oyuncular, ellerinde bulunan sopalarla rakip takımın kalesine pakı sokmaya çalışırlar. Buz Hokeyinde taç yoktur. Buz pistini çevreleyen kuvvetli plastikten yapılmış şeffaf cam duvarlar bulunur ve bu sayede pak devamlı oyun içinde kalır. Bu nedenle oyunun durma olasılığı da oldukça azalmış olur. 3 periyot sonucunda maçın beraberlikle sonuçlanması durumunda maç ya uzatmaya gider ya da penaltı atışları ile galip belirlenir. Pistte bulunan oyuncular buz hokeyi sopasıyla pakı yönlendirebilirler fakat sopa dışında yapılan yönlendirmelerle atılan goller geçersiz sayılmaktadır.
Buz Hokeyi oyuncu değişiklikleri oyun durduğu zaman yapılmasının yanı sıra oyun devam ederken de yapılabilmektedir. Oldukça üst seviyelerde olan liglerde bir oyuncunun bir girişte en çok 1 ile 1,5 dakika oyunda kalabildiği kuralı vardır. Hakem, oyun devam ederken yapılan değişiklik sırasında bir takımın fazla oyuncuyla oynadığı kararını verirse, takım ceza alır ve 2 dakika eksik oynar. Müsabaka oynanırken kural dışı bir hareket yapan oyunculara 2,5 dakika ya da 10 dakika ceza verilir ve bu süre zarfında ceza alan takımdaki oyuncu oyun dışı kalır ve takım o süreler içinde bir kişi eksik oynamak zorundadır.
Buz Hokeyi müsabakalarının başlangıcını hakem belli noktalarda pakı her iki takımdan da birer oyuncunun sopalarının arasında bırakmasının ardından başlar.. Müsabakaların oynandığı pistin üstünde enine doğru uzayan 3 tane kırmızı çizgi bu çizgiler 2 kale çizgisi ve yarı saha çizgisidir, 2 mavi çizgi o da ofsayt çizgileridir. Bunun dışında ise 8 başlama noktası ve 5 de daire bulunmaktadır.. Buz hokeyinde kaç hakem vardır? Müsabakalarda hakem sayısı ise 8 hakem görev yapar. Bu hakemler; 2 çizgi hakemi, 1 başhakemi, 1 sayı hakemi, 2 kale hakemi, 1 anons hakemi ve 1 tane de saat hakemi şeklindedir.
Futbolda bildiğiniz üzere belki de en çok kafa karıştıran şey ofsayt konusudur. Buz Hokeyi'nde de ofsayt bulunuyor. Buz Hokeyinde ofsayt kuralı, hücum yapan takım oyuncuları, pak hücum alanındaki mavi çizgiyi aştıktan hemen sonra mavi çizgiyi geçebiliyor. Bunun dışında Buz Hokeyi kuralları içinde " Buzlanma " da temel bir kural olarak görülmektedir. Buzlanma herhangi bir takım oyuncusu pakı kendi yarı sahasından karşı takımın kale çizgisini de geçecek bir şekilde uzaklaştırmasına denmektedir.
Buz Hokeyi oldukça zor ve güç gerektiren bir spor olduğu için oyuncular koruyucu malzemeler kullanması gerekiyor. Buz Hokeyi kuralları arasında bir buz hokeyi oyuncusu mutlaka, hokey eldiveni, hokey pateni, hokey çorabı ve forması, kask, dizlik, dirseklik, omuzluk ve hokey şortu giymek zorundadır. Kask kullanılmasının nedeni ise hem pak hemde sopaların yüze gelmesini engellemektir. Kurallara göre 18 yaşının altında olan buz hokeyi oyuncuları taktıkları kaskların önünü kapatan kafes şeklinde vizör kullanmak zorundadır. 18 yaşının üzerindeki oyuncular ise plastik vizörler ya da burunlara kadar uzanan camı takabilirler. Ayrıca bir çok oyuncu pak ve sopadan dişlerini korumak için dişlik takarlar. Paten ile dizin üst kısmına kadar uzanan bir dizlik takılır ve bu da bacağın üst kısmını korumaya yardımcı olur. Sert plastikten yapılmasından dolayı darbelere karşı korur. Bunun beraberinde ise kolların korunması için dirsekler ile kolların bir kısmını kapatan dirseklik takılır. Olmazsa olmazlardan bir tanesi de göğüs kısmını ve omuzları korumak için omuzluk takılır. Hokey şortunun amacı ise içinin sert plastik kaplı kumaştan yapıldığı için kalça ve bel bölgesinde düşmeler sonucunda yaşanacak problemleri önlemeye yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir = UEFA Avrupa Ligini En Az 1 Defa Kazanmış 20 Teknik Direktör
Kalecilerin kıyafetleri ise oyunculara göre daha korunaklı bir şekildedir. Nedeni ise kaleyi korumalarından dolayı oldukça sert hızla çekilen şutlar sonucunda pakın bir yerine zarar vermemesi içindir. Ayrıca pak kalecinin kafasına çarparsa hakem mücadeleyi kısa bir süre durdurarak ara verir. Söylenilen ve yapılan araştırmalar doğrultusunda Buz Hokeyi, futbol ya da diğer salon sporlarından daha az riskli olduğudur.
Sıra geldi mücadele içinde yapılan faul, penaltı gibi durumlar için verilen cezalar neler olduğunu sizlere açıklamaya geldi. Sizlere Buz Hokeyi cezaları içinde başlıca olanları belirtelim.
İlginizi Çekebilir = Türkiye Spor Toto Süper Liginde Şampiyon Olmuş 5 Büyük Takım
✔ Büyük Ceza: Kaleci de dahil olmak üzere oyuncu oyunun geriye kalan süresinde çıkarılır ve onun yerine tam 5 dakika sonra başka bir oyuncu alınır.
✔ Küçük Ceza: Kaleci hariç olmakla beraber diğer oyuncularında biri 2 dakikalık kısa bir sürelik oyundan çıkartılır ve yerine o süre içinde başka bir oyuncu girmez.
✔ Penaltı Atışı: Küçük ceza durumunu içeren bir ihlal söz konusuysa maçın başhakemi penaltı atışı kullanılacağını söyler.
✔ Maç Cezası: Kaleci de dahil olmak üzere mücadele içerisinde yer alan oyunculardan biri maç cezası alırsa, maçın geriye kalan süresinde buz pistinden çıkartılarak soyunma odasına gönderilir ve 5 dakika sonrasında ise yerine başka bir oyuncu dahil edilir.
✔ Rakip takım oyuncusunu sopayla, eliyle ya da herhangi başka bir şekilde tutmuş olan oyuncuya küçük ceza verilir. Yani kısaca rakibin ilerlemesini engelleyecek hareketlerde küçük ceza verilir.
✔ Pakı kaleci haricinde hiçbir savunma oyuncusu buz üzerinden eliyle alması kural ihlaline girer ve oyuncuya küçük ceza verilir.
İlginizi Çekebilir = Dünyanın En Üst Düzey Liglerinde En Çok Şampiyon Olan 26 Takım
✔ Yumruklaşma başlatan oyuncu veya oyunculara maç cezası verilirken pak yerde vücuduna doğru çeken ya da kasten üstüne düşen kaleci haricindeki tüm oyunculara küçük ceza verilir.
✔ En önemli kural ihlallerinden bir tanesi de paka omuz hizasından yukarıda vurmaktır. Paka omuz mesafesinin üzerinde vurulduğunda oyun başhakem tarafından hemen durdurulur ve ihlali hengi takım yaptıysa onun kalesi en yakın iki noktadan birinden oyuna yeniden başlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.
NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!