Belki de pek bilinmeyen ya da adı duyulmayan ve Endonezya'nın başkenti olan Cakarta için 2050'de denizin altında kalma riski bulunuyor. Yapılan araştırmalar sonucunda araştırmacıların söylediğine göre Cakarta dünyanın en hızlı batan şehirleri arasından bir tanesi olduğu ve bu şehir için önlem alınmadığı taktirde şehrin büyük bir çoğunluğu 2050 senesine kadar denizin altında kalacağını belirterek önlem alınması gerektiği konusunda uyarılarını yapıyorlar ve Cakarta için tehlike çanları çalıyor diyerek riskin büyük olduğunu belirtiyorlar.
Coğrafyası iyi olan kişiler Endonezya'nın Volkanik adalara yakın olduğu ve dünyadaki depremlerin %81 lik bölümünün oluştuğu Pasifik Deprem kuşağında yer aldığını biliyordur. Cakarta'da toplamda 10 milyon insan yaşıyor ve bu konuda önlem alınmadığı taktirde büyük bir faciaya neden olunacağını araştırmacılar net bir tavırla belirtiyorlar.
Araştırmacılara göre suların yükselmesi sonucunda dünyada bulunan bütün sahil şehirleri tehlike altında olacağını fakat Cakarta'nın daha farkı bir sebebi olduğunu konusuna vurgu yaptı. Bu farklı olay ise Cakarta'da bulunan %60 lık nüfus su kaynağı olarak yer altı sularını kullandığı için şehrin bir çöküş içinde olduğunu ve gökdelenlerin dahi kullandıkları suların yer altından kullanıyor olması kendilerini resmen yere batırdıklarını belirttiler.
Zeminin adeta bataklık gibi olduğunu söyleyen araştırmacılar; Java denizi tarafından aşındırılmış bataklığa benzer nemli bir toprağın üzerine inşa edilmiş ve bununla birlikte şehrin içerisinde tam tamamına 12 nehrin akıyor olmasını belirttiler. Araştırmacılar bunun yanı sıra bu durumun sadece sellere değil şehrin günler geçtikçe daha çok denize batışının da kanıtı olduğunu söylüyorlar.
Şehir her yıl daha fazla batıyor ve bazı bölgelerinde yaklaşık yılda 25 cm kadar battığını da kanıtlayan araştırmacılar, Cakarta gibi kıyı şehirlerine binaen iki kat daha hızlı battığını söylüyorlar. Neredeyse yarısı deniz seviyesine inen Cakarta, her yıl ortalama 1 ile 1,5 cm batmaya devam ediyor.
20 yıldan fazla bir süre Badung Teknoloji Enstitüsünde Endonezya'nın Başkenti Cakarta'nın toprak çökmesi konusu üzerine çalışan Heri Andreas'ın söylediğine göre bu bu şehrin suya batma durumu gülünecek bir şey kesinlikle değil diyerek büyük bir felaketin öncüsü bir şeyin olduğunu belirtmiştir. Son olarak şunu ekleyen Heri Andreas, Cakarta'nın son 10 yılda 2,5 metre battığını vurgulamış ve hazırladıkları modele göre şehrin kuzeyinin %95 lik bölümünün su altında kalacağına dikkat çekti.
Bazı binaların su altından kalmasından dolayı boşaltıldığı ve başka yerlere yeni evler yaptıkları söylenmektedir. Cakarta'nın bazı bölgelerinde evlerin daha alçak olmasından dolayı sel altında kalıyor ve sahipleri suyu boşaltmak yerine evlerini terk edip yeni evler yaptıkları biliniyor. Tabi bu durumdaki en büyük problem suyun toprağa karışması oluyor. Toprağa karışan su toprağı zayıflatıyor ve bu da erozyon ve çökmeyi hızlandırıyor. İşte bu durum uzmanların söylemine göre durdurulması çok zor bir ihtimal olarak görülüyor. Buna ek olarak şehirde kullanılan yolların düzlüğünün kaybolduğu da sonuçlar arasında yer alıyor..
Devlet su temin etmekte yetersiz olduğu için herkese yer altı su kullanımını serbest kıldığı için bu durumun oluşmasına sebep olmuş oluyor. Normalde devletin verdiği izinlerden daha fazla su çekiliyor. Şehirde uzmanların söylediğine göre devlet şebeke suyunu şehrin sadece %40 lık bir kesime ulaştırabildiğini söyledi. Bu nedenle de kaçak su kullanımı oldukça fazla yer alıyor.
Son olarak Cakarta'nın deniz altında kalmasını önlemek için '' Great Garuda '' adında bir proje yapılması planlanıyor. Bu proje denize 32 km duvar örülmesi ve yaklaşık 40 milyar dolarlık bir proje olması dikkat çekiyor. Bununla birlikte projenin içinde denize 17 yapay ada yapılacağını da bildirerek bu uygulamanın yapılması sonucunda şehrin kurtulma olasılığının yüksek olduklarını bildirdiler. Tabi bu proje uzmanlara göre yine de çökmeleri durmaya pek yeterli olmayacak.. Daha önce bu tür sıkıntıyla Tokyo şehri de karşı karşıya kalmış ve bur problemi yer altı sularını başka kaynaklar ile besleyerek oluşan çökmeleri durdurmayı başarmıştı. Bunun Cakarta içinde yapılabilmesi için önce tatlı su kaynaklarının temizlenmesi lazım. Nedeni ise Endonezyalı bilim insanlarına söylemine göre Endonezya'daki nehirlerin temizlenmesi yaklaşık 10 yıl kadar sürebilecektir.
İlginizi Çekebilecek Diğer Konular
2- İnsanlar Neden Unutur İşte Unutkanlığı Başlıca Sebepleri
3- Youtuberlık mı, Blog Yazmak mı, Zengin Olmak İçin İşe Yarar ?
4- Para Kazanmak için 8 Muhteşem Yol - %100 Kazanma Garantili
5- Dünya Üzerinde Görüp Görebileceğiniz En İlginç E-Mail Adresleri
6- Youtube Üzerinden Açılan Adsense Hesabını Bloga Bağlamak
Böyle bir de yaşamak oldukça zor olsa gerek, cakarta daha önce hiç duymamıştım hala Endonezya nin başkenti mi
YanıtlaSil