Güneş Sisteminin Mavi Devi Neptün Gezegeni Hakkında Genel Bilgi |
Neptün nedir? Neptün özellikleri nelerdir? Neptün'ün kütlesi ne kadar? Neptün'ün Güneş'e uzaklığı ne kadar? Neptün Güneş Sisteminde kaçıncıdır? Neptün ayları neler? gibi Neptün hakkında en genel bilgileri sizlere sunmaya çalışacağız.
Güneş Sistemi'nin sekizincisi olan Neptün, Güneş'e en uzak gezegen olarak biliniyor. Roma'nın deniz tanrısı olan Neptunus'tan alan Neptün diğer adı namı diğer Poseidon, kütlesi bakımından en büyük üçüncü gezegen olurken, çapına göre en büyük dördüncü gezegen olarak biliniyor. Kaynaklarda yazan bilgilere göre Dünya'nın 17 katı kütlesi ile belki de ikizi olarak bilinen Uranüs gezegeninden birazcık daha büyük olup biraz daha yoğun bir gezegendir.
Neptün'ün Güneş'e uzaklığı kaynaklarda yazan bilgiler doğrultusunda 4,495E9 kilo metre olarak belirtilmektedir. Neptün gün uzunluğu ise tam olarak 0 gün 16 saat 6 dakika gibi bir zaman olurken, yörünge süresi ise 165 yıl gibi bir zamana sahiptir.Yarıçap bakımından 24.622 kilo metreye sahip olan Neptün'ün yüzölçümü 7,618E9 kilo m² gibi bir birime sahiptir.
İlginizi Çekebilir = Kızıl Gezegen Mars Hakkında Genel Bilgiler: Mars'ta Hayat Var Mı ?
Nasıl Dünya'mızın uydusu Ay olarak biliniyorsa Neptün'de de çeşitli uyduları bulunuyor.
Bu çeşitli uydular içinde bilinen 14 uydusu mevcuttur. Bu uydular içinde ise en büyük olarak bilinen ve William Lassell tarafından gezegenin keşfinden tam tamına 17 gün sonra keşfedilen Triton uydusudur. Triton, Güneş Sistemi'ndeki diğer uydulara göre ters bir yörüngeye sahiptir. Triton, Neptün etrafında dönen uyduların toplam kütlesinin %99.5'ini kapsamaktadır. Triton'un ardından ikinci olarak keşif edilen uydu ise Güneş Sistemi'ndeki en eliptik uydu yörüngesine sahip olan Nereid olarak bilinmektedir.
Neptün'ün uydusu ise tam tamına 14 tane var. İşte Neptün'ün uyduları şu şekilde sıralanıyor;
- Triton
- S/2004 N 1
- Nereid
- Proteus
- Laomedia
- Despina
- Galatea
- Thalassa
- Halimede
- Sao
- Larissa
- Psamathe
- Naiad
- Neso
Neptün için Galileo'nun çizimlerine baktığımızda çizimlerinde 28 Aralık 1612 ile 27 Ocak 1613 tarihlerinde Neptün'ü gözlemlediğini fakat her seferinde hareketsiz görünümünden sebeple Galileo, yıldız olarak sanmıştır. O zamanlardaki Neptün ile Dünya yörüngede yaptıkları hareketler tam tersi yönde dönüyordu. Bu kısa zaman içerisinde gezegenler gökyüzünde sabit duruyormuş gibi görünmekteydi. Bu durumda Galileo'nun o tarihlerde teleskobu tarafından gezegenin hareketlerini fark etmesi için güçlü bir etken olmuştur. Bu durum nedeniyle ise gözlemler Neptün'ün tam olarak keşfi olarak sayılmamıştır.
İlginizi Çekebilir = Venüs Gezegeni Genel ve Fiziki Özellikleri İçinde Bilinmesi Gerekenler
Neptün, Dünya'mıza gerçekten bu kadar uzak konumdayken değil hakkında bilgi edinmek belki de keşfedilmesi bile mucize olarak görülürken, Neptün'ün keşfedilmesine yol açan büyük bir sebep ortaya çıkmıştı. İşte bu sebep ise Uranüs'ün yaptığı huysuzluklar ve garip hareketleri olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.
NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!