Kızıl Gezegen Mars Hakkında Genel Bilgiler: Mars'ta Hayat Var Mı ? |
Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren 4. gezegeni olan Latince adıyla Mars ya da Arapça adıyla Merih olarak bilinen Mars gezegeni, Roma mitolojisinde savaş tanrısı olarak bilinen Mars'a adamak üzere adlandırıldığı bilinmektedir. Yüzeyinde bulunan yaygın demiroksit nedeniyle Kızılımsı bir görünüme sahiptir. Bu kızılımsı görünümünden dolayı da Mars'a Kızıl Gezegen dendiği de biliniyor. Güneş'e en yakın dördüncü gezegen olarak kayıtlarda yerini almıştır.
Güneş Sistemi gezegenlerinden olan Mars'ın Güneş'e uzaklığı tam tamına 227.900.00 kilo metre olarak belirtilmiştir. Yüzölçümünün değeri ise tam olarak 144.800.000 kilo metre kare olarak bilinmektedir. Mars'ın gün uzunluğu ise 1 gün 0 saat 37 dakika olarak Dünya'mıza yakın bir değere sahiptir. Zaten Dünya'mıza en yakın gezegenlerden bir tanesi de Mars olduğunu söyleyebiliriz. Mars'ta yer çekimi 3,711 m/sn² olarak belirtilmektedir. Koordinatları ise SA 21s 10d 44sn olmakla beraber +52° 53' 11'' olarak kayıt edilmiştir. Mars'ın ayları ise Deimos ve Phobos olmak üzere iki tane bulunmaktadır.
- İlginizi Çekebilir = Venüs Gezegeni Genel ve Fiziki Özellikleri İçinde Bilinmesi Gerekenler
Mars'ın kendi ekseni çevresinde dönmesi yani 1 Mars günü ortalama olarak 24 saat 37 dakikada tamamlamaktadır. Güneş çevresinde dönmesi ise diğer bir şekilde 1 Mars yılı ise tam olarak 686 gün 9 saat sürmekte olduğu bilinir. Venüs dışında Dünya'ya benzeyen ikinci gezegen olarak bilinen Mars, bu benzerlik nedeniyle '' Dünya'nın Erkek Kardeşi '' olarak da adlandırılmaktadır. Dünya'ya göre daha soğuk olan Mars gezegeni, yaklaşık sıcaklığı ise -55⁰C olarak belirtilmektedir.
Güneş Sistemi içerisinde yer alan ve 25 kilo metre yükseliğine sahip en büyük yanar dağ olan Olympus da Mars gezegeninde bulunmaktadır. Mars'ta hiç su olmadığı bilinmektedir. Dünya'ya göre daha ince bir atmosfere sahiptir. Genel olarak kum fırtınaları ve çok kuvvetli rüzgarlar yaşandığı da bilinmektedir.
- İlginizi Çekebilir = Gök Cisminin Gezegen Olması İçin Gerekli Şart ve Kriterler Nelerdir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.
NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!