Dünya'nın Tek Doğal Uydusu 'AY' Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

25 Temmuz 2019 Perşembe

Dünya'nın Tek Doğal Uydusu 'AY' Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler

Dünya'nın Tek Doğal Uydusu 'AY' Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler - Kurgu Gücü
Dünya'nın Tek Doğal Uydusu 'AY' Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler
Dünya'nın tek doğal uydusu olarak bilinen Ay, güneş sistemi içerisinde yer alan 5. büyük doğal uydu olarak kabul edilmektedir. Kimileri ay uydu mu gezegen mi diye merak ederken kimleri ise Ay'da yaşam var mı? diye merak ediyor. Bu yüzden sizlere ay uydu mudur ? Ay'ın Dünya'ya uzaklığı ne kadardır? Ay'ın şekli nasıldır?  gibi sorulara Güneş Sistemi içerisinde anlatmaya çalışacağız.


Ay'ın Dünya'ya uzaklığı yani Dünya ile Ay arasında yaklaşık ortalama olarak merkezden merkeze kadar olan uzaklık tam tamına 384.403 kilometre olarak kayıtlarda yer almaktadır. Şu şekilde ifade edecek olursak yani Dünya'nın çapından yaklaşık olarak 30 katı uzaklıktadır. Ay'ın yarı çapı 1.737 kilometre, çapı ise 3.44 kilometre yani Dünya'nın çapının 4 de 1'inden biraz daha fazla olduğu kayıtlar arasında yer almaktadır.

Ay'ın yer çekimi 1,62 m/sn² olarak bilinirken Ay'ın yaşı ise 4,53E9 sene olarak kayıtlar arasında yerine almıştır. Ay'ın yörünge süresi tam tamına 27 gün sürerken Ay'ın yoğunluğu isw 3,34 g/cm³ olarak bilinmektedir.



Ay Hakkında Bilinmesi Gereken İlginç Ama Önemli Bilgiler

✔ Ay'da gece ile gündüz oldukça çok uzun sürmektedir. Gecede gündüzde 2 haftadan fazla sürmektedir.
✔ Ay'da yaşam: Ay'da hava ile su olmamasından dolayı üzerinde bilinene göre organik bir yaşam olmadığı belirtilmektedir.
✔ Ay nasıl görünür? Ay, gece vakti gökyüzünden Güneş'e eşit büyüklükte görünmektedir. Şöyle söylemek gerekirse bütün uydu ve yıldızlardan oldukça daha fazla büyük biri bir gök cismi gibi görünmektedir.
✔ Ay, kendisi ışık vermiyor çünkü Güneş ışığını yansıtarak parlamaktadır.
✔ Ay'ın şekli; Ay yaklaşık olarak küre bir biçime sahiptir.


✔ İlginizi Çekebilir = Güneş Sistemi'nde Bulunan Muhteşem Gezegenlerin Sayısı ve İsimleri


✔ Ay'ın yer çekimi; Ay'ın yer çekimi Dünya'nın yer çekimine göre 6 kat daha zayıf olduğu belirtilmektedir.
✔ Ay'ın tam bir yörüngeyi dönme süresi 27 gün 8 saat olarak bilinir. İşte bu süre ise '' Yıldız Ayı ''uzunluğunda olduğu bilinir.
✔ Ay'ın kendi ekseni etrafında dönme zamanı, Dünya çevresinde dönme zamanına eşittir. İşte bu sebep ile yeryüzünden baktığımız zaman Ay'ın her zaman aynı yüzü görülmektedir.
✔ Ay'daki yer çekimi güçsüz olduğu için üzerinde kalıcı bir atmosfer oluşması imkanı yoktur.
✔ Yeryüzünde bulunan bir gözlemciye göre; Dünya'nın Ay hareket halindeyken Güneş etrafında dönüyor olmasından dolayı Ay, Dünya etrafında bir yıldız ayından daha uzun bir zamanda dönmektedir. Ay Ayı adı verilen bu zaman 29 gün 12 saat 44 dakika 2,8 saniye uzunluğunda olduğu bilinir.
✔ Ay'ın her '' Ay Ayı '' zamanı boyunca 3 gök cismi, şu şekilde ifade etmek gerekirse Ay, Güneş ve Dünya'nın karşılıklı konumlarına göre değişmekte olan görünümlerine '' Ay'ın Evreleri '' adı verilmiştir.




Ay, atmosferinde ısı kalkanı bulunmamaktadır. Bu durumdan dolayı uydu yüzeyinde geceleri dondurucu bir soğuk olurken gündüzleri ise yakıcı bir sıcaklık hakimiyeti vardır. Ay'da yapılan ölçümler sonucunda ise Ay'ın ekvatorunda öğle saatlerine yaklaşılırken sıcaklığın 120 dereceden daha yukarı çıktığı ve yine aynı bölgede gece yarısı ise tam tamına sıfırın altında 150 dereceden daha aşağı soğukluğa kadar düştüğü tespit edilmiştir.

✔ İlginizi Çekebilir = İçinde Yaşadığımız Dünya: Güneş Sistemi'de Yer Alan 8 Gezegenden Biri


Tek Doğal Uydusu 'AY' Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler-Kurgu Gücü
Dünya'nın Tek Doğal Uydusu 'AY' Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler
Güneş ile Dünya arasında bulunan Ay'ın yüzü karanlıktır ve bu nedenle Dünya'dan görülmemektedir. İşte bu durumda '' Yeni Ay '' evresi söz konusu olmaktadır. Buna binaen Ay, Dünya'ya göre Güneş'e ters bir konum aldığı zaman aydınlanan yarı küresi Dünya'dan tamamıyla görünür. İşte bu evreye de sizinde bildiğiniz üzere '' Dolunay '' adı verilmiştir. Dolunay evresinde Dünya'mızdan geceleri gökyüzünü aydınlatan Işıldak bir daire şeklinde görünmektedir. Bu evresinde yörüngenin uzaydaki konumundan dolayı Güneş ile Dünya arasında girmesi sebebiyle geçici olarak '' Güneş Tutulması '' yaşanır. Bunun devamında ise Dolunay, Dünya'nın uzaya düşürmüş olduğu gölge mahrutunun içine girmesi sonucunda '' Ay Tutulması '' ortaya çıkar.



Son olarak şunu da eklemek gerekirse Ay'ın Dünya üzerinden görünmeyen tarafının ilk fotoğrafı Sovyet araştırma uydusu olan Lunik-III aracılığı ile 1959 senesinde çekildiği bilinmektedir.

✔ İlginizi Çekebilir = Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları

1 yorum:

  1. "Ay, atmosferinde ısı kalkanı bulunmamaktadır. Bu durumdan dolayı uydu yüzeyinde geceleri dondurucu bir soğuk olurken gündüzleri ise yakıcı bir sıcaklık hakimiyeti vardır. Ay'da yapılan ölçümler sonucunda ise Ay'ın ekvatorunda öğle saatlerine yaklaşılırken sıcaklığın 120 dereceden daha yukarı çıktığı ve yine aynı bölgede gece yarısı ise tam tamına sıfırın altında 150 dereceden daha aşağı soğukluğa kadar düştüğü tespit edilmiştir."

    Bunu daha önce duymamıştım oldukça enteresan güzel bir bilgi gerçekten.

    YanıtlaSil

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..