Teleskobun İcadı ve Tarihi: Teleskop Ne İşe Yarar, Kim İcat Etti - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

4 Aralık 2018 Salı

Teleskobun İcadı ve Tarihi: Teleskop Ne İşe Yarar, Kim İcat Etti

Teleskobun İcadı ve Tarihi: Teleskop Ne İşe Yarar, Kim İcat Etti - Kurgu Gücü

Teleskop nedir? Teleskop ne işe yarar? Teleskobun icadı ne zaman yapılmıştır? Teleskop neden icat edilmiştir? Günümüzde teknoloji geçmişe göre daha çok ilerleme kaydetti ve hala da kaydetmeye devam ediyor. Uzay ile ilgili yapılan çalışmalar doğrultusunda ilk olarak uzayı inceleyebilmek adına Teleskop icat edilmiş ve bu sayede uzay hakkında iyi bilgiler elde etmeye başlanmıştır.



Gözlerimiz sayesinde bir çok şeyi görebilir özellikle uzay alanında, gezegenler, gök cisimleri, uydular, meteorlar ve kuyruklu yıldızları görebiliriz. Bunların dışında işi daha ileri götürmek adına misal Uranüs'ün halkalarını ya da ayın meteorlarının çarpması sonucunda oluşan kraterleri görmek isteyebiliriz. Bunun sonucunda ne yapacağız derken ihtiyacımıza hemen dört asırdır hayatımızda olan Teleskop ortaya çıkıyor.



Teleskop Nedir ?

Eş anlamlısı IrakGörür olan Teleskop, sonsuzda yer alan bir nesnenin gerçek olan görüntüsünü, içbükey bir yapıya sahip aynadan yapılmış olan merceğinin odak düzleminde verilmesini ve gökbilimi ile ilgili gözlemlerde daha çok kullanıldığı bilinen optik aygıt olarak tanımlayabiliriz.

İlginizi Çekebilir = Astronomi Nedir - Uzay ve Gök Bilimi Astronomi Hakkında Bilgiler

Teleskobun Tarihi

Teleskop ile ilk yapılan ilk araştırma çalışmaları 17. yüzyılın başlarındaki Hollanda'ya kadar dayanmaktadır. Mercekli yani diğer bir kavramıyla Kırıcı teleskobu 1608 yılında bir gözlükçü olan Hans Lippershey yapmıştır. Gözlükçünün yaptığı bu teleskop, tarihte bilinen ilk teleskoptur.

Gözlükçünün bu icadından İtalyan bilim adamı Galileo, 1609 senesinde haberdar olur. Bunun üzerine 1 ay geçmeden kendi teleskobunu yapar ve kısa bir zaman içerisinde daha çok çalışarak teleskobu geliştirir.

Teleskobu gökyüzü çalışmalarında ise ilk olarak 1609 senesinde Thomas Harriot kullanmıştır.


Daha da gelişmeye başlayan teleskop üzerine çalışmalar da artmaya başladı ve bir zaman sonra ışık toplama elemanı ve objektifin kırıcı bir mercek değil de yansıtabilecek bir ayna olması fikri oluşmaya başladı. Bunun üzerine ise ilk aynalı teleskobu 1668 senesinde Isaac Newton geliştirmeyi başardı ve ortaya çıkartarak uzay araştırmaları adına büyük bir adım atmış oldu.

İlginizi Çekebilir = Teleskop Çeşitlerinin Uzay ve Astronomi Alanında Kullanımı

Newton bu geliştirdiği yansıtıcı teleskoplara ise Newtonian teleskopları adını verdi.

20 yüzyıl da ise teknoloji daha çok gelişmeye başladı ve radyo dalgalarından tutun gama ışınlarına kadar geniş bir yelpazeli dalga boyunda çalışmakta olan teleskoplar sahne almaya başladı. İşte bu teleskop türü olan Radyoteleskoplar ilk olarak 1937 senesinde faaliyete geçirilmeye başlandı.

Günümüze bakıldığında teknoloji o kadar çok gelişti ki bu teleskoplarında özellikleri oldukça arttırıldı. Uzay teleskopları ile teleskop teknolojisi gelişimini hızla sürdürmeye devam ediyor.

İlginizi Çekebilir = İçinde Yaşadığımız Dünya: Güneş Sistemi'de Yer Alan 8 Gezegenden Biri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..