Öncelikle konumuz içerisinde bulabileceğiniz şeylerin kısa özetini sizlere sıralamak gerekirse; Uzay nedir? Uzayın gelişimi nasıl olmuştur? Uzay ile atmosfer arasındaki ilişki, Uzay, gök cismi, astronomi ve bilim alanının genelinden sizlere detaylar sunacağız. Uzay nedir? Bilim ve astronomi ile ilgisi olmayan bir insanın bile mutlaka bir defa da olsa duyduğu, bu alanlara ilgi duyanların ise sürekli karşısına çıktığı uzay kavramı genel olarak merak ve ilgi duyulan bir kavramdır. Uzay kelimesi diğer adıyla feza olarak bilinmektedir.
Uzay nedir? sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz; Dünya'mızın atmosferi dışında olup diğer gök cisimlerinin arasında yer alan, gök cisimleri haricinde evrenin geriye kalan bütün alanındaki sonsuz bir alana sahip olduğu düşünülen boşluğa verilen addır. Uzay'ın yaklaşık olarak ortalama sıcaklığı -271 santigrat derece olurken mutlak sıfır noktasıysa -274 santigrat dereceye sahiptir.
Yapılan açıklamalar ve bilgiler doğrultusunda uzay ile atmosfer arasında net bir sınır bulunmadığı biliniyor. Tabi şöyle bir durumda vardır ki, Dünya'mızın atmosferi ise yukarıya doğru çıkıldığında inceldiği bilinir. Tahminlere göre uzayda milyarlarca Galaksi bulunuyor. Bu galaksilerin içerisinde ise tahminlere göre milyonlarca gezegenler, asteroitler ve sistemler bulunuyor.
Uzay Hakkında - Görelilik Teorisi |
İlginizi Çekebilir = Gök Cisminin Gezegen Olması İçin Gerekli Şart ve Kriterler Nelerdir?
Uzay, her zaman her açıdan ilgi çekici bir alan olmuştur. Bu çekiciliği ise yaşanan olaylar, karanlığı, büyüklüğü ve karmaşıklığıyla araştırmaya değer bir durum olmuştur. Bu nedenle de biz insanlar uzayı her çağda daha çok araştırıp merak etmişizdir. Merak edişimizin yanı sıra da boş durmayıp uzayı daha yakından incelemek ve araştırmak adına çeşitli icatlar yapılmıştır. Bu icatlar arasında belki de en iyisi olarak görebileceğimiz '' Teleskop '' aleti olmuştur. Teleskop sayesinde biraz da olsa merakını gideren insanoğluna bu kadarı yetmeyince daha yakından incelemek adına uçmayı keşfederek uzay hakkında daha fazla bilgi toplamayı başarmıştır.
Uçmanın keşfedilmesinin ardından yapma uydular, füzeler, Dünya'nın uydusu Ay'a insansız ya da insanlı araçların gönderilmesi, çok güçlü radyo teleskopları, yapay uyduların geliştirilmesiyle uzayın derinliklerinin araştırılması üzerine 20. yüzyılın 2. yarısından itibaren insanoğlunun uzay alanında yaptığı araştırmaların daha fazla bilgiye ulaşmasını sağlamıştır.
Uzay Hakkında - Sputnik |
Uydular sayesinde çeşitli bilgiler elde edildi ve bu bilgiler üzerine özellikle insanları, canlıların uzayda yaşayabilmesi adına hangi koşulların yerine getirilmesi gerektiğini de resmen tespit etmiş oldular. Bu sayede ise uzay tıbbı doğuşunu gerçekleştirdi ve daha çok gelişti.
İlginizi Çekebilir = Güneş Sistemi'nde Bulunan Muhteşem Gezegenlerin Sayısı ve İsimleri
Uzaya gönderilen ilk insan ise SSCB'nin 12 Nisan 1961 tarihinde göndermiş olduğu '' Yuri Gagarin '' olmuştur.
Binlerce uydu yörüngeye yerleştirildi ya da uzayın boluğuna doğru fırlatıldı. Bunun nedeni ise insanları uzay boşluğuna yerleştirmeyi sağlamak ve Dünya üzerinde gerçekleşen haberleşmeyi kolay hale getirmektir. Bunun üzerine Abd'li astronotlar sayesinde 1969 senesinin Temmuz ayında Ay'ın keşfedilmesi uzay alanında yapılan en önemli adımlardan bir tanesi olmuştur.
Uzay çalışmaları her geçen sene daha da artmış daha önemli teorem ve gelişmeler yaşanmıştır. Bu teoremler içinde bir tanesi de 2009 senesinde ortaya atılmıştır. Bu teoreme göre uzay tahmin edilenden daha küçük olabilir konusu oldu. Galaksi sayısının ise tahmin edilen sayıdan çok daha az oldu öne sürülmüştür. Görülen galaksilerin ve yıldızların bir çoğu aynı galaksi ya da yıldızların farklı zamanlarda görüntüleri olduğu öne sürülmüştür. Işığın uzayda doğrusal bir şekilde ilerlemediği ve evrensel çekim gücünün belirlediği yolu takip etmektedir.
İnsanların bu uzay merakı sayesinde ortaya ise '' Astronomi '' diğer bir dille bilsputnikimi adında bir bilimin doğmasına neden olmuştur.
İlginizi Çekebilir = Astronomi Nedir - Uzay ve Gök Bilimi Astronomi Hakkında Bilgiler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.
NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!