NASA'nın Uzay Aracı Curiosity, Mars’taki Nehirler Buharlaştı Diyor! - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

9 Ekim 2019 Çarşamba

NASA'nın Uzay Aracı Curiosity, Mars’taki Nehirler Buharlaştı Diyor!

NASA'nın Uzay Aracı Curiosity, Mars’taki Nehirler Buharlaştı Diyor! - Kurgu Gücü
NASA'nın Uzay Aracı Curiosity, Mars’taki Nehirler Buharlaştı Diyor!
NASA, Mars'ta ne var ne yok diye öğrenmek için Curiosity adındaki bir uzay aracını göndermişti. İşte Mars'ta görev yapan Curiosity uzay aracına göre, Mars gezegeninde geçmişte akan nehirler olabileceğine dair bazı kanıtlar bulunduğu belirtildi.


Dailymail'in haberine göre NASA'nın Mars'ta görev yapan Curiosity uzay aracı gezegen içerisinde geçmişte akan nehirler olabileceği belirtildi. Bu doğrultuda da araştırmacılar, bu kanıtların yani bulguların Mars'taki su iddialarını oldukça çok güçlendirdiğini açık bir şekilde belirtiyor.

Bildiğiniz üzere daha önceleri de Mars gezegenin yüzeyinde bir zamanlar su olduğu iddiaları sürekli bir tartışma konusu olmuştur. İşte bu olaylar doğrultusunda da bilim insanları araştırmalarına devam ederken ortaya, Mars yüzeyini süsleyen tuzlu su göllerinin, 3,3 ile 3,7 milyar yıl öncesine yakın bir tarihlerde buharlaştığının keşfini yaptı. Bu keşfi, NASA'nın Mars gezegeninde görev yapan uzay aracı Curiosity'nin tuz birikintilerinden yaptığı analizler sonrasında ortaya çıktığı belirtiliyor.

Bakınız = Kızıl Gezegen Mars Hakkında Genel Bilgiler: Mars'ta Hayat Var Mı ?

NASA'nın Uzay Aracı Curiosity, Mars’taki Nehirler Buharlaştı Diyor! - Kurgu Gücü
NASA'nın Uzay Aracı Curiosity, Mars’taki Nehirler Buharlaştı Diyor!
Curiosity, Mars'taki Gale kraterini araştırmak için kullanılıyor. İşte bu kraterin kaya örneklerinin bileşimini anlamak adına üzerinde yer alan lazer teknolojisi sistemini kullanıyordu ve bu arada da magnezyum(Mg) ve  Kalsiyum(Ca) sülfat yoğunlaştırmalarının daha önceleri analiz edilen taş örneklerine göre daha fazla kurak olduğu fark edilmiştir.

Bakınız = Çöplükte Çıkan Plastik Yiyen Mantar Türü Plastik Kirliliğine Çözüm Olabilir

Haberin devamında, NASA'nın uzay aracı Curiosity tarafından Mars'daki Gale kraterinden toplanan verileri, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden gezegen bilimci William Rapin ve meslektaşları detaylı bir şekilde inceledi. İşte bu doğrultuda da analiz edilen bu zamandaki iklimsel kaymaların bulguları, daha önce gezegenin yüzeyinin yörüngesel gözlemleriyle toplanan tarihle aynı olduğu saptandı. Mars yüzeyinde, araştırmacıların antik salamuralardan (Gezegenin iklimi daha kurak hale geldikçe daha yaygın hale gelebilecek olan tuzlu sularda) birikmiş olarak yorumladıkları çeşitli tuzlar tespit edildi. Nihayetinde Dr. Rapin ve meslektaşları, 3,3 ile 3,7 milyar yıllık tortul kayaçlarda sülfat tuzları tespit edildiğini bildirdi.

Bakınız = Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları

İşte bu tuzların, gölün suyu buharlaştıkça oluşabilecek krater gölü için yüksek tuzluluk döneminin izleri olduğunu belirleyen araştırmacılar, elde edilen ölçümlerin, su buharlaşırken meydana gelebilecek krater gölünün yüksek tuzluluk aralığının kanıtı olduğu konusunda iddia ediyorlar.
NASA'nın Uzay Aracı Curiosity, Mars’taki Nehirler Buharlaştı Diyor! - Kurgu Gücü
NASA'nın Uzay Aracı Curiosity, Mars’taki Nehirler Buharlaştı Diyor!
Bu doğrultuda ilerleyen zamanlarda NASA'nın Mars'ta görev yapan uzay aracı Curiosity, Gale kraterini inceleyip keşfetmeye devam edecek ve Mars gezegeninin kurumasına neden olan kanıtları bulmak adına da daha genç yaştaki kayaları incelemeye devam edecek.

Bakalım asırlardır tartışagelen Mars'ta hayat var mı konusu için yapılan araştırmalar doğrultusunda su kaynaklarının olduğuna dair bulguların bulunuyor olması Mars'ta hayat olduğunun bir kanıtı mı olacak?

İlginizi Çekebilir
1- Robot Kalkan: Türkiye'nin Yerli Üretimi İlk İnsansız Kara Aracı
2- Teleskop Çeşitlerinin Uzay ve Astronomi Alanında Kullanımı
3- Güneş Sistemi'nde Bulunan Muhteşem Gezegenlerin Sayısı ve İsimleri
4- Meteor Nedir? Nasıl Oluşur? Gök Taşı İle Arasındaki Fark Nedir?
5- Bilim Adamları Meksika Körfezinde Yeni Köpek Balığı Türü Keşfetti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..