Türkçe Resmiyetini Tam Olarak Ne Zaman Kazandı - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

22 Aralık 2019 Pazar

Türkçe Resmiyetini Tam Olarak Ne Zaman Kazandı

Türkçe Resmiyetini Tam Olarak Ne Zaman Kazandı - Kurgu Gücü
Türkçe Resmiyetini Tam Olarak Ne Zaman Kazandı
Türk tarihinin resmi dili olan Türkçe ne zaman resmiyet kazandı diye merak eden birçok kişi olduğunu düşündüğümüz için sizler için bir fermanın yayınlanması ile resmiyet kazanan Türkçe hakkında bilgiler sunma kararı aldık. Peki Türkçe ne zaman resmiyet kazandı? İşte tüm detaylar..

Türk tarihinin binlerce yıl zamandır süregelen konuşma dili olan Türkçe, Kahramanoğlu Mehmet Bey'in 742 yıl önce yayınlamış olduğu ferman ile resmi olarak itibar kazanmıştır.

Türkçe dilinin geçmişi binlerce yıl öncesine dayandığını söylemek mümkündür. Çünkü Türkçe, bundan yaklaşık olarak 742 yıl önce resmiyet kazanmıştı. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanın Türkçe konuşuyor olmasıyla beraber, halkın 13. yüzyılda konuşmasına ek olarak devlet yazışmalarında kullanılmamaya başlanmıştı. Neredeyse unutma noktasına gelen Türkçe dilini, Konya etrafında kurulan bir beylik olan Karamanoğulları hükümdarı olan Mehmet Bey tarafında 13 Mayıs 1277 tarihinde yayınlamış olduğu ferman ile birlikte resmen tekrar hayat bulmasına olanak sağladı. Mehmet Bey'in yayınladığı fermanda Türkçe için "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya." şeklinde ifade yer alıyordu ve bu sayede de Türkçe dili resmiyet kazanarak itibarını da yeniden kazanmış oldu.

Bakınız = Türkçe'miz Gittikçe Yok Oluyor Farkında Değiliz! Yozlaşıyoruz!

Mehmet Bey'in yayınladığı fermanda, Türk kültürünün korunmasıyla beraber gelecekteki nesillere aktarılması ve millet bilincinin de sağlanması konusunda en temel miraslardan biri olan Türkçe'nin önemi vurgulanmış ve Türkçe ilk defa resmi dil olarak kabul edilmiştir. İşte bu nedenle de her 13 Mayıs'ta "Türk Dil Bayramı" kutlanır.

Türkçe'nin resmi dil olarak kabul edilmiş olması, devlet dillerinde genel ağırlık olarak Farsça ve Arapça kullanılırken, Türkçe bu iki dil arasında oldukça büyük bir ağırlık kazanmıştır. Beraberinde Türkçe'nin korunmasının önemine dikkat çekmek için de Karaman, Balkusan ve Ermenek köylerinde Türk Dil Bayramı ve Karamanoğlu Mehmet Bey'i anma etkinlikleri düzenlenmektedir.

İlginizi Çekebilir
1- BTS'nin '' IDOL '' Şarkısı 4 Saat İçinde 10 Milyon İzlenmeye Ulaştı
2- Türkçe Alfabedeki Harfleri Tek Tek Google'a Yazdık!!
3- Türk Bilim Kurgu Filmleri Neden Gelişmiyor Diye Sorduran 13 Film

Yazılan bilgiler farklı kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Doğruluğu konusunda doğacak sorunlardan ya da telif konularından sitemiz sorumlu değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..