Youtube Telif Yememek İçin 15 Saniye Yeterli mi? - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

20 Mayıs 2020 Çarşamba

Youtube Telif Yememek İçin 15 Saniye Yeterli mi?

Youtube Telif Yememek İçin 15 Saniye Yeterli mi? - Kurgu Gücü
Youtube Telif Yememek İçin 15 Saniye Yeterli mi?
Kendimin de araştırıp, bir sürü cevap bulmama rağmen bu "youtube telif hakkı 15 saniye" konusunda kafanızda bir fikir oluşması için bu konuyu hazırlama gereği duydum. Peki Youtube müzik telif hakkı kaç saniye? İşte tüm detaylar sizlerle..


YOUTUBE TELİF YEMEMEK İÇİN 15 SANİYE YETERLİ Mİ?

Birçok yerde araştırma yaptım ve bu doğrultuda kimileri "yok eskiden 5 saniyeydi şimdi ise 10 saniyeye kadar telif yemezsiniz" bunun yanı sıra müziğin uzunluğuna göre %10'luk kısmını kullanmak telif ihtarı almanıza neden olmaz" beraberinde "YouTube telif hakkı 15 saniye uzunluğuna kadar olan kısımdan yemezsiniz" gibi cümleler kuruyor. Peki YouTube telif yememek için bu yeterli mi? Tabi ki asla yeterli bir ifade değildir. Çünkü bazı firmalar, sanatçılar belki bu konuda esnek davranıp, kısa olmasından dolayı telif derdiyle uğraşmak istemeyebilir. Yani şunları diyebilir; "Aman paylaşsın reklamım olur" ya da " kısacık bir bölüm için uğraşmaya değmez" gibi ifadeler kullanabilir fakat işin ciddiye alınacak büyük yanları vardır. Düşünün bir resim yüzünden telif alan kişiler var. Bu iş 3 saniye 5 saniyeye bakmaz. Hee şu var çok iyi video montaj uzmanı olursun sesin ya da video içeriğinin telif algılamasını geçebileceğini başarabilirsin o ayrı. Tabi bu da yine risk demektir. Çünkü videonun ya da müziğin hak sahibi, senin paylaştığın videoyu görür de sana telif atarsa donuna kadar alabilir..

Bakınız = Milyonlarca Abonesi Olan Youtube'da En Popüler 10 Müzik Kanalı

Kimi arkadaşlar YouTube film kesitleri telif yedirir mi? diye de merak ediyor. Bunun cevabı da yine yukarıda belirttim ama detaylandırayım. Özellikle Türk filmleri bu konularda çok titiz, telifi gönderiverir. Başıma gelen bir olaydan bahsedeyim; Geçen bir Instagram hesabında 3 Idiots adlı filmin 15 saniyelik bir kısmını paylaşayım dedim. Paylaştım da. Fakat ne oldu, 2 dakika sonra Instagram "telif hakkı nedeniyle videonuzu kaldırmak zorunda kaldık" ifadelerine benzer bir yazı gönderdi. Bu demem oluyor ki kendi internet sitenizde de yayınlıyor olsanız, YouTube'da da yayınlıyor olsanız 'KENDİNİZE AİT OLMAYAN İÇERİKTEN TELİF YEME OLASILIĞINIZ HER ZAMAN VARDIR'.

Hazır bu konu açılmışken kapatmayalım. Çünkü birde şu konu merak ediliyor; "YouTube telif yersen ne olur?" sorusu. Şimdi bunun için birkaç olasılık var. İlk olasılık şu ki; Youtube direkt videonu kanalından kaldırır. Bunu tekrarlaman durumunda hesabını askıya alıp kapatabilir. İkinci olasılık ise videonun telif hakkı olduğunu fakat kullanmakta serbest olduğu ama sahibinin o içerikten para kazandığını ve beraberinde videonda reklamlar çıkabileceğini belirten bir uyarı gönderir. Yani bu demek oluyor ki sen o videodan para kazanamazsın ve içerik sahibine kazandırırsın. Diğer bir olasılık ise içerik sahibi sana ihtar gönderir yani telif hakkı benim videomu sil yoksa sana dava açarım der ve sen o ihtar sonrasında o içeriği kaldırmazsan paranın yanı sıra belki de hapis bile yatabilirsin..

İşte böyle arkadaşlar, bu telif hakkı olayını basite almayın. 3-5 bir şey kazanacağım diye cebinizdeki paradan olmayın ve gidin kendinize özgün videolar çekin. Gidin martıların uçtuğu bir video çekin. Ne bileyim doğa videoları çekin. Yapılabilecek bir sürü şey var. Özellikle YouTube telif kontrol dozunu daha da arttırdığı bu dönemlerde tavsiyem özgün olmanız olacaktır.

Youtube diyorki; ABD'de telif hakları "adil kullanım" ilkesiyle kısıtlanır.

kaynak: https://www.youtube.com/yt/copyright/tr/fair-use.html

ABD Telif Hakları Yasası diyor ki:

ABD Telif Hakları Yasası'nda bulunan, telifli malzemelerin, telif sahibinden izin istenmeden, kısıtlı olarak kullanılmasına imkan veren bir doktrindir. Adil kullanım, akademik amaçlarla ve önizleme amacıyla kullanım için ortaya atılmıştır, ve bu terim sadece ABD yasalarına özgüdür.
Uluslar arası genel geçer yasalarda, "adil anlaşma" adı verilen yakın anlamlı bir doktrin bulunur.

T.C. yasalarına göre, telif sahibinin izni alınmaksızın, hiçbir fikir ve sanat eseri kamuya teşhir edilemez.

kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Adil_kullan%C4%B1m

İlgili Konular
1- Tek Adsense Hesabına 2 Youtube Kanalı Bağlanır mı?
2- Dünyanın En Çok Abonesi Olan Youtube Kanalları: TOP 40!!!
3- BTS'nin '' IDOL '' Şarkısı 4 Saat İçinde 10 Milyon İzlenmeye Ulaştı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..