Hayvan Sevgisi | Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

13 Temmuz 2019 Cumartesi

Hayvan Sevgisi | Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi

Hayvan Sevgisi | Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi - Kurgu Gücü
Hayvan Sevgisi | Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi
Hayvan Sevgisi oldukça önemli. Hayvanları sevip korumalı ve onların da hakları olduğunu unutmayalım. Hayvan hakları bildirgesi hakkında bilgi vereceğiz. Son zamanlarda hayvanlara yapılanları gördükçe insanın aklı mantığı bir türlü almıyor. Kurgu Gücü sitesi olarak bizde sizlere Hayvanlarımızı korumak adına neler yapmalıyız diye makale yazma gereği hissettik.




Savunmasız, ağzı olup dili olmayan o güzel hayvanlara nasıl, neden, niçin, ne sebeple kıyabiliyorlar ? Geçenlerde haberlerin birinde gördüm, kedi içeriye girdi diye tekmeleye tekmeleye dışarı çıkarttı. Çıkarttı demek yanlış olur yani teklemedi. Abi anlamıyorum o hayvan isteyerek yapmıyor ki bunu. Doğanın kanununda var. Kedi hayvanından ya da hayvanlardan bilinçli davranmasını bekleyemezsin ki. Onlar et gördüğü zaman dayanamayan ve yaşamak için yemek zorunda olan ayrıca bizim gibi para verip satın alma şansı olmayan varlıklar. Bu durumda biz insanların bilinç olup, hayvana vurmak yerine ona sevgiyle yaklaşıp, bir parça ekmek ve birazda su vererek yaklaşmamız gerekir. Bu aslında insanlara hayvan sevgisini belki de tam aşılayamadığımızdan kaynaklanan bir durumda olabilir ya da tam tersini Allah korkusu olmayan insanlar bunları yapıyordur. Çünkü Allah korkusu olmayan insan her şeyi yapar. Bu makalemizde sizlere kendi yaşantımda daha önce beslediğim hayvanlardan bahsedeceğim. Ayrıca Hayvan Hakları Bildirgesini de sizler için bu konu içerisinde paylaşacağım. Hayvanlar bizim yaşantımız için önemli varlıklar. Hayvanlar sevilmeli. Şiddet uygulanmamalı ! Hayvana şiddete hayır !




Hayvanlar bu yaz ayında su bulmakta oldukça zorlanıyorlar. Bizler kapılarımızın önüne bir kap su bırakarak hayvanların su ihtiyaçlarını bir nebze de olsa karşılarsak iyi olacaktır. Kapı önünüze bir kase su bırakın. Hayvanlar susuz kalmasın.

İlginizi Çekebilir = QR Kod Nedir ? Ne İşe Yarar ?


Hayvan Sevgisi | Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi - Kurgu Gücü
Hayvan Sevgisi | Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi
Kendi evimde bundan yaklaşık 15 sene önce falan bir köpek bakıyordum. Cinsi ise golden cinsiydi. Böyle tüylü tüylü sarı bir köpekti. Yaklaşık 2-3 sene ona evimizin üstünde bir kulübede baktık. Çok akıllıydı. Kulübene gir derdik anlar ve girerdi. Bazen bize kendini sevdirmek için şebeklikler yapardı. Yüzümü yalamaya falan çalışırdı. Bunu yapan hayvana neden kıyıpta bir insan onu incitebilir ki ? Biri size gelip vurduğunda ya da bir yerinize bir şey battığında canınız yanıyor dimi ? İşte hayvanlarda canlıdır. Tıpkı sizler gibi. Sizin bir yerinize bir şey battığında canınız yanıyorsa, onlarında bir yerine bir şey battığında canları yanıyor ama onlar bizler gibi kendini ifade edemiyor. Çünkü derler ya ağzı var dili yok diye işte o misal. Tek farkları konuşamamaları oluyor.

Yaklaşık 3 sene civarında Golden cinsi köpeğe ( adı Sarı'ydı ) baktıktan sonra mecburiyetlerden dolayı satmak zorunda kaldık. Sattığımızda ise yaklaşık bir ay sonra oradan kaçıp bize gelmiş kapının önünde bekliyordu. O kadar içimiz parçalanmıştı ki, fakat yapacak bir şey yoktu ve yeni sahibine geri verdik. Çünkü mecburiyetimiz vardı. Zamanla bizim Sarı yeni sahibine de alıştı. Bizim kadar iyi bakıyordu ona. Ara sıra gidip bakardık ne yapıyor nasıl diye. Tabi şimdi adam kaldığı yerden taşınmış başka bir şehre gitmiş. Otomatik olarak Sarı'da gitmiş oluyordu. Şimdi haberimiz yok ne yaptığı ne olduğu konusunda. Sarı gittikten sonra farklı farklı evcil hayvanlarımız oldu. bunların en başında kediler oldu. Çok kedimiz olmuştu eskiden. Çok severdik kedileri. Bazen onlarla uyuduğumuz bile olurdu. Bir kedimiz vardı Minnoş diye. Erkek bir kediydi ama adına Minnoş dendi bir kere öyle de kaldı. Çok severdi bizi. Tabi o zamanlar daha küçüktük işte. Bizle oyun oynamak için yatarken üstümüze falan zıplardı. Adeta kalkın benle oyun oynayın der gibi. İp alırdık elimize böyle çekerdik yerde Minnoş'ta koşar takip eder yakalamaya çalışırdı. Tabi hayat bu iyice yaşlandı ve en sonunda herkesin tadacağı şeyi tattı ve yatarken öldü. Tabi üzüldük ama bizim elimizde olan bir şey değildi. Çok severdik ama hepimizin sevdikleri de bir gün ölmeyecek mi ?


Kabullendik mecburen. Aradan zaman geçti. Dışarda büyüyen bir kedi bizim evin etrafında dolaşmaya başladı. Yani bizim kedimiz değildi. Fakat annemizde kedileri çok sevdiği için onu hep dışarıda severdi. Bir gün bende onu gördüm ve çok hoşuma gitti. Yanına doğru yaklaştım sevmeye çalıştım ama oyun yaptığımı sandı ve bana oyun yaparcasına hareketler yaptı. Sonra güzelce başını okşayıp sevdim. Baktım bana alışmaya başladı. Daha sonra zamanla daha da alıştı ve onu güzelce yıkayıp evimize aldık. Artık ev kedisi olmuştu ve bize Minnoş'u unutturmasa da en azından bir tane daha kedimiz olmuştu. Onun adına da Poduk diyorduk. Pofuduk çok tatlı bir erkek kediydi. İşte bu kedi geceleri ben uyurken yorganımın altına girer benle beraber uyurdu. Çok tatlıydı bir görseniz. Her günümüz onunla oynayarak geçerdi ve yanımızdan hiç ayrılmazdı. Aradan uzun zaman sonra cam açıktı ve Pofuduk dışarı çıktı. Günlerce bekledik gelsin diye ama gelmedi. Bir gün annem yolun ortasında ölmüş bir kedi görmüş ve gitmiş bakmış ki ne görsün bizim Pofuduk'un cansız bedeni orada yatıyor. Nasıl oldu da öldü hala bilmiyoruz. Biri mi zehirledi de öldü yoksa taktiri ilahi vakti geldi de kendiliğinden mi öldü bilmiyoruz.


İlginizi Çekebilir = iPhone X Özellikleri Nelerdir ? Fiyatı Ne Kadardır ?


Kedi dışında güvercinlerde baktık. Seviyorduk hayvanları.Aslında kuşlar her zaman özgür kalmalı ama işte biz seviyorduk güvercinleri. Besliyorduk. Herhangi bir beklenti için değildi onlarla ilgilenmek güzel geliyordu insana. Bazen elimizden yem yedikleri bile oluyordu. Bunun dışında şuanda bir muhabbet kuşumuz kaldı sadece. O da o kadar güzel kelimeler konuşuyor ki. Neredeyse cümle kuracak. Evin adeta neşesi oldu. Kafesinden çıkardığımız zaman direk kafalarımıza konuyor ve ağzımıza doğru yaklaşıp bizden konuşmamızı istediğini göstermek için kafasını sallıyor. Çok tatlı bir şey.


İşte bizde ailecek böyle hayvanlara karşı bir sevgi var. Seviyoruz yani. Ya da sevmemek için bir sebep yok diyoruz. Çünkü onlar savunmasız hayvanlar. Sana ne yapabilir ki ? Kediyi köpeği tekmeleyerek işkence ederek öldürüyorsun da karşına bir aslan kaplan çıktığında malum yerinize topuklarınızı vura vura kaçarsınız. Hayvanları koruyalım. Korumayanları uyaralım. Uymayanlara gereken neyse en kati suretli, katı şekilde cezalandıralım.




Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi


15 Ekim 1978'de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi bu konumuzda sizler için sunacağız. Direkt olarak orijinal sitesinden bakılarak yazılmıştır.

1. Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.
2. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan , öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır.
3. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
4. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.
5. Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
6. İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.


7. Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.
8. Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.
9. Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.
10. Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.
11. Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.
12. Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.
13. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.
14. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

1 yorum:

  1. Mükemmel bir paylaşım olmuş hayvanlar hakkında. Içinde hayvan sevgisi olmayan insanlardan daima uzak durmuşumdur. Hayvanları sevmeyen ve hatta zarar veren varlıkların insan demek dahi istemiyorum onlara, yakınlarımda bir yerlerde olması çok iğrenç ve korkutucu. Ne kadar güzel bir ailede yaşamışsınız ki aile boyu hayvanlara karşı şefkat sevgi dolu. Keşke tüm aileler de bu şekilde örnek olsa çocuklarına, geleceklerimize...

    YanıtlaSil

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..