Rusya Para Birimi Ruble Nedir | Ruble Kaç Türk Lirası Eder - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

23 Ağustos 2019 Cuma

Rusya Para Birimi Ruble Nedir | Ruble Kaç Türk Lirası Eder

Rusya Para Birimi Ruble Nedir | Ruble Kaç Türk Lirası Eder - Kurgu Gücü

Bu makalemizde sizlere '' Ruble '' para birimi hakkında bahsetmeye çalışacağız. Dolar ve Euro kurlarının yükselmesinin ardından çok büyük firmalar anlaşmalarını farklı kurlar üzerinden yapmaya çalışıyorlar. Bazı anlaşmalarda ise Ruble para birimi kullanılmaya başladı denebilir. Bunun üzerine bizlerde Ruble nedir ? sorusuna cevap verelim dedik.



Daha öncede bahsettiğimiz Rusya Türkiye'nin Siparişi S-400 Füzelerinin Teslim Tarihi Duyurdu adlı konuda Türkiye ile Rusya arasında yapılan alışverişte de ödemenin Ruble olarak yapılacak olması Ruble nedir sorularına aklına getirdi. Piyasa ekonomisine sahip olan Rusya devleti, 21. yüzyılın başından bu zamana kadar siyasi istikrar ve büyük iç tüketim ile oldukça büyüme göstermiştir. Kendi bünyelerinde bulundurdukları döviz ve altın rezervleri ile dünya devletleri arasında yer alıyor. Para birimleri arasında en eski para birimlerinden biri olan Ruble için Rusya Merkez Bankası farklı farklı politikalar izlemekte olup ve bununla birlikte elinde bulunan rezervin gücünü kullanmaya devam etmektedir.




Ruble, Rusya'nın para birimidir. Ruble ne kadar diye merak edenler için; 1 Türk Lirasına eş değer gelen miktar ise şuanda 0,088 Türk Lirası olarak güncel döviz kurunda yer alıyor. Sovyetler Birliği ve Rus İmparatorluğu döneminde de para birimi olarak Ruble kullanıldığı bilinmektedir. 1 Ruble 100 kapik'e* bölünmektedir. Rusya para birimi Rublenin Sembolü orta çizgili P harfidir. Uluslararası kodu ise RUB olarak bilinmektedir. Basımı ve piyasaya sürülmesi Rusya Merkez Bankası tarafında gerçekleştirilen Ruble, finans ve ekonomi piyasalarında yüksek işlem hacimli minör para birimleri içinde yer aldığı da söylenmektedir.

Rusya Para Birimi Ruble Nedir | Ruble Kaç Türk Lirası Eder - Kurgu Gücü

Rus rublesinin değer bir para birimi olarak görülmesinin en büyük nedeni ise SSCB döneminde Uluslararası pazarda hiçbir ekonomik etkisinin bulunmuyor olmasından kaynaklandığı söylenmektedir. Kimilerine göre de SSCB yıkılmasının ardından oluşmuş olan kapitalist pazar sonucunda ithalatların dengeye girmesi amacıyla devalüasyona gidilmiş olması da nedenler arasında gösteriliyor.


Rusya haricinde Ruble Kullanan Ülkeler

Abhazya
Ruble Kullanan Ülkeler - Abhazya - Kurgu Gücü


Kuzey Osetya
Ruble Kullanan Ülkeler - Kuzey Osetya - Kurgu Gücü

Kapik: Cava dilinde olan bu kelime, Türkçe'de '' İle Aynı '' anlama gelmektedir. Kısaca Ruble'nin alt para birimi alarak bilinmektedir.


Peki yaygın olarak kullanılan Ruble Banknotları hangileridir ? diye merak edenler için kısaca listeleyelim.

50 Rus ruble - 100 Rus ruble - 500 Rus ruble - 1000 Rus ruble - 5000 Rus ruble - 1 kapik - 5 kapik - 10 kapik - 50 kapik - 1 ruble - 2 ruble - 5 ruble - 10 ruble


Ruble TL paritesi hakkında detaylara bakacak olursak, Türk Lirasına göre düşük bir değere sahip olduğunu görmek mümkün olacaktır. 1 Ruble = 0,088 Türk Lirası değerine sahiptir. Peki bunun üzerine şu soru da merak ediliyor Ruble ne zaman yükselir ? Son zamanlarda doların yükselmesi üzerine yukarıda da bahsettiğim Türkiye ile Rusya arasında yapılan ticari alışveriş Ruble olarak yapılacak. Bunun üzerine değerinin yakın zamanlarda artması muhtemel bir seçenek olacaktır.

1 yorum:

  1. Rubleyı daha degerlı goruyordum aslında ilginc bir bilgi oldu benım ıcın karsılıgı hemen hemen aynıymış

    YanıtlaSil

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..