Halk Sağlığı Etlerde Çıkan Şarbon Basili Yüzünde Risk Altında - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

2 Eylül 2018 Pazar

Halk Sağlığı Etlerde Çıkan Şarbon Basili Yüzünde Risk Altında

Halk Sağlığı Etlerde Çıkan Şarbon Basili Yüzünde Risk Altında - Kurgu Gücü

Daha önceki zamanlarda da halk sağlığı sorunları olarak karşımıza tavuk gribi, domuz gribi gibi hastalık vakalarının çıkmasının ardından şimdide Şarbon Basili riski ortaya çıktı. Et ve Balık Kurumu tarafından Brezilya ülkesinden ithal edilen etlerde şarbon basili çıktığı tespit edildi. Brezilya'dan ithal edilen 4 bin hayvanlık bir sürü bu olaydan dolayı karantina altına alınmak zorunda kalınıldı. Şarbol basili tespit edilmesi üzerine tekrar halk sağlığı sorunu bir kez daha gündemdeki yerini aldı. Peki şarbon nedir ? Şarbon basili nasıl bulaşır ?



İlginizi Çekebilir = 900 Milyon İnsanın Ölümüne Neden Olabilecek Ölümcül Virüs Salgını

İnek, koyun ve keçi gibi otçul hayvanlarda görülen şarbon hastalığına Bacillus anthracis adı verilen bir sporlu bakterinin neden olduğu söylenmektedir. 140 C'de bile ancak 30 dakikada öldürülebilen sporlu bakterilerin çok dayanıklı oldukları da bilinmektedir. 60 yıl boyunca canlılığını su ve toprakta koruyabilen şarbon sporları, uygun bir yer, ortam bulduklarında yani insan ya da hayvana bulaştıklarında sporlu bakterilerin hücre duvarını kaplayan zırhın çözüldüğü ve bakterilerin yaşamsal etkileşimlerinin tekrar aktif hale geldi ve bunun üzerine de çoğalarak hastalıklara neden olduğu belirtilmiştir.



Şarbon Basilinin bulaşması sonucunda ölüm oranı yüksek olduğu belirtilmektedir.

Şarbon Basili nasıl bulaşır ? Şarbon basili bulaşmış etleri yemek, şarbon sporlarını solumak ve hasta hayvan postu, derisi ya da yünü ile temas kurmak hastalığın bulaşmasına neden olduğu bildirilmektedir.

İlginizi Çekebilir = Tehlike Çanları Çalıyor: 2050'de Denizin Altında Kalabilir

Yapılan açıklamalara göre; özellikle hastalığın bulaştığı kişilerin %95'lik kısmında deri şarbonu olduğu tespit edilmiştir. Deri şarbonu bilimsel anlamda değilde halk ağzında kara çıban adında adlandırılmaktadır. Özellikle bu hastalığın çobanlarda olma olasılığı yüksek olmaktadır. Hasta hayvanlarla temas kuran çobanlara bulaştığında bu mikrop ve hastalık tedavi edilmediği taktirde kana bulaşması sonucunda ölüme neden olduğu belirtilmektedir. Bunun dışında şarbon basili taşıyan etlerinde yenmesi sonucunda da bağırsak şarbonu adı verilen hastalık oluşmaktadır ve bu bağırsak şarbonu da ölüm riski yüksek hastalıklar arasında yer alıyor.


Bir de şu durum var ki şarbon sporları hastalığın bulaşmış olduğu hayvanların derisinden havaya karışma ihtimali bulunuyor. Bu sporların hava ile solunması durumunda yaklaşık 1-2 gün içerisinde ölümle sonuçlandığı bilinen akciğer şarbonu hastalığına neden olduğu söylenmektedir.

İlginizi Çekebilir = Bilim Adamları Örümcek İpeği Genini İpek Böceğine Aktarmayı Başardı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..