Robot Kalkan: Türkiye'nin Yerli Üretimi İlk İnsansız Kara Aracı |
Ağırlığı tam tamına 2 ton 850 kg olan Robot Balistik Kalkan, kapalı durumda olduğu zaman 1500 mm x 2500 mm x 1350 mm boyutundayken, açık duruma getirildiğinde ise 3500 mm x 2200 mm x 2500 mm boyutlarına kadar çıkabiliyor. Aracın üzerinde bulunan kalkan ise 15 saniye gibi kısa bir sürede açılıp kapanabiliyor. Aslında bu süre biraz daha azaltılabilse daha iyi olabilir.
İlk yerli üretim insansız kara aracı Robot Kalkan'ın bir önemli özelliği de silah yerleştirilerek insansız olarak çatışmalara girebilmesi oluyor. Bunun beraberinde uydu aracılığı sayesinde uzaktan da kontrol edilebiliyor. Ayrıca gece görüş özelliğine sahip kameraları bulunan araç bu sayede gündüz ve gece aktif bir şekilde kullanılma imkanına sahip oluyor. Gece görüş kameralarının yüksek çözünürlüğe sahip olmasıyla gözetleme, keşif ve istihbarat amacıyla da kullanılan Robot Kalkan, üzerinde yer alan vinç sayesinde çatışma alanlarında kalan araç ve gereçleri çekmeyi sağlıyor. Tabi bu araç gereçleri 1500 kg taşıma ve 5000 kg çekme kapasitesi olarak çekebiliyor.
Robot Kalkan'ı ihtiyaç duyulan alanlara çekebilmek için özel römork üretilmiştir. Bu römorklara yüklenerek Ejder, Kirpi gibi araçlarla gitmesi gereken bölgelere taşınabiliyor. Mayın tehlikesi olan alanlarda da aracın oldukça katkısı oluyor. El yapımı patlayıcılar ve mayın şüphesi duyulan yerlerde mayının tespiti ve imhası amacıyla kullanılarak can kaybının da önüne geçilmiş oluyor.
Özellikle meskun mahal yani insanların oturduğu yerleşim merkezleri başta olmak üzere her türlü arazi ve hava şartlarında düzenlenecek operasyonlarda;
İlginizi Çekebilir = İlk Milli Uydu Lagari Gelecek Yıl Uzaya Fırlatılmaya Hazır Olacak
Rahatlıkla Hareket Edebilir: Araçların giremediği dar, engebeli ve alçak olan tüm alanlarda paletli sistemi, kendi etrafında dönebilme mekanizması ve açılıp kapanabilen zırhlı kalkanı sayesinde rahatlıkla hareket edebiliyor.
Uzaktan Kontrol Edilebiliyor: Uydu aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilen ve kontrol paneliyle operatör personel tarafından yakından kontrol edilebilir.
Yapay Mevzi: BR6-BR7 zırhlı kalkanı ve gövdesiyle yapay mevzi olarakta kullanılabilmektedir. Yani ek olarak bir mevzi arama derdi olmayacak. Robot Kalkan'ı yapay mevzi olarak kullanabileceğiz.
Gece Görüş Kameraları: Robot Kalkan, üzerinde bulundurduğu yüksek çözünürlüğe sahip ve gece görüş özelliği bulunan kameralara sahip olması sayesinde keşif, istihbarat toplama ve gözetleme yapma gibi konularda da oldukça fayda sağlıyor.
İnsansız Kara Aracı: Robot Kalkan, silah takılarak insansız olarak çatışmaya girme özelliğine sahiptir. Çünkü uzaktan kontrol sistemiyle kontrol etmek mümkündür.
Araç ve Gereci Çekme: Araç üzerinde yer alan Vinç sayesinde şehir veya arazi içinde yer alan çalışma yerlerinde kalmış durumda olan araç ve gereçleri çekebiliyor.
Özel Römork: Robot Kalkan üretilirken bir de aracı taşıyabilmek adına özel römork üretilmiştir. Askeri veya sivil araçlar, Kirpi ve Ejder gibi araçlara römorka yüklü olan Robot Kalkan, ihtiyaç duyulan bölgelere kısa sürede taşınabilir.
İlginizi Çekebilir = Türkiye'nin Milli Enerji Silahı Wattozz'un İlk Görüntüleri Paylaşıldı
Can Kaybını Önlüyor: El yapımı patlayıcıların ve mayınların olduğu şüphesi var olan yerlerde, imha ve tespit amacıyla kullanılmakta olup bu durum sayesinde de can kaybı önlenmiş olmaktadır.
Savunma sistemleri alanında da yerli üretimi son hızda devam ediyoruz. Bu tür gelişmeler daha çok yer üretim yapılacağı anlamına geliyor. Pahalı olsun, kaliteli olsun yeter ki yerli olsun. Türkiye büyük bir ülke ve imkanlar fazla.. Daha fazla şeyler yapılabilir. Yapılan tüm Teknoloji gelişmelerden daha hızlı haberdar olmak için sitemize mail ile abone olabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.
NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!