Gök Cisminin Gezegen Olması İçin Gerekli Şart ve Kriterler Nelerdir? - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

15 Kasım 2018 Perşembe

Gök Cisminin Gezegen Olması İçin Gerekli Şart ve Kriterler Nelerdir?

Gök Cisminin Gezegen Olması İçin Gerekli Şart ve Kriterler Nelerdir - Kurgu Gücü

Bir gök cisminin gezegen olabilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Peki bu özellikler neler? Gezegen nedir? Gezegen olmak için şartlar neler? Gezegen olma kriterleri nelerdir? Gök cisminin gezegen olması için gerekli şartlar nelerdir? Gök cisimleri hangi kriterler doğrultusunda gezegen olarak kabul edilmektedir? gibi sorulara yanıt verelim.




Uzay ve bilim gelişmeye ve araştırma yapmaya o kadar çok açıktır ki, zaman ilerledikçe ve teknolojinin de gelişmesiyle daha çok ilerleme kaydediyor. Bilim insanları eski tarihten günümüze kadar bir çok keşfe imza atmış durumdadır. Bunlardan bir tanesi de gezegenler diyebiliriz. Dönem dönem çeşitli gök cisimleri keşfi yapılıyor ve bunlardan en son yapılan ise '' Jüpiterden 200 Kat Güçlü Manyetik Alana Sahip Yeni Gök Cismi Keşfedildi '' adlı konumuzda bahsettiğimiz gök cismidir. İşte keşfedilen bu gök cisimlerinden bazıları kriterlere uyması durumunda gezegen olarak adlandırılıyor. Bizde konumuzda gök cisimlerinin gezegen olma şartları neler olduğundan bahsedeceğiz.


Gezegen nedir ? Gezegeni kısaca tanımlayacak olursak, Güneş'in çevresinde dolanan ve kendi ışıkları bulunmayan, Güneş'ten aldıkları ışıklar sayesinde o ışıkları yansıtan gök cisimlerine verilen ortak ad olarak tanımlanabilir. Peki bir gök cismi gezegen olabilmesi için hangi şartları bünyesinde barındırması gerekir ?




Bir gök cisminin gezegen olabilmesi için, belirli gezegen kriterleri bulunuyor. Gelin onları sizlere madde madde sıralayalım. Gök Bilimcilerin bir gök cisminin gezegen olma şartları neler olduğu hakkında 3 maddeden oluşan kriterler hazırlamıştır.

Gök Cisminin Gezegen Olması İçin Gerekli Şart ve Kriterler Nelerdir - Kurgu Gücü

Gezegen olma şartları nelerdir? Gezegen Olma Kriterleri Nelerdir?

  • Kendi kütlesinden dolayı küresel bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Yani bilimsel olarak Hidrostatik denge konumlu olması gerekiyor.
  • Her hangi başka bir yıldızın ya da Güneş'in etrafında dönüyor olması gerekmektedir.
  • Kendi yörüngesinde bulunan her türlü başka küçük gök cismini diğer bir adla '' enkaz '' ı temizlemiş olması gerekiyor. Diğer bir tabirle gezegen olacak gök cisminin etrafının temiz olması gerekmektedir.


İşte bir gezegen olacak olan gök cisminin diğer gök cisimlerinden ayıran bazı belirleyici özellikleri olmalıdır. Yani gezegen olma kriterleri kısaca bir gök cisminin gezegen olup olmayacağını ortaya koymaktadır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..