Plüton Neden Gezegenlikten Çıkartıldı? Bilim İnsanları Açıkladı - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

23 Kasım 2018 Cuma

Plüton Neden Gezegenlikten Çıkartıldı? Bilim İnsanları Açıkladı

Plüton Neden Gezegenlikten Çıkartıldı? Bilim İnsanları Açıkladı - Kurgu Gücü

Plüton nedir? Plüton gezegen midir? Plüton neden gezegenlikten çıkartıldı? Plüton'un özellikleri nelerdir? Plüton'un keşif tarihi? Plüton'un yörünge süresi? Plüton hakkında merak edilen her şeyi sizler için bir araya getirdik.




Varlığı ilk olarak 1915 senesinde Percival Lowell tarafından saptanmış olan Plüton gezegeni, 1930 senesinde ise Clyde Tombaugh tarafından keşfi yapılmıştır. Yaklaşık 76 yıl boyunca Güneş Sistemi'ne yer alan 9. gezegen olarak kabul edilmiş olan Plüton gezegeni, 2006 senesinde çıkartılan yeni bildiriye göre '' Cüce Gezegen ''konumuna düşürülmüştür.


Gök bilimciler ve bilim insanları Plüton'un gezegenlikten çıkartılmasını haksızlık olarak görseler de Plüton şuanda gezegen olarak kabul edilmemektedir. Bilim insanları yaptıkları çalışmalar sonucunda Plüton'un tekrar gezegen olarak sayılmasını istemektedir. Bir gök cisminin gezegen olması için gerekli şartlar neler diye merak edenler için '' Gök Cisminin Gezegen Olması İçin Gerekli Şart ve Kriterler Nelerdir? '' adlı konumuzu inceleyerek detaylara ulaşabilirsiniz. Bunun yanısıra Uluslararası Astronomi Birliği tarafından 2006 senesinde yeni gezegen tanımı hakkında bazı bilgiler belirtti. Bu bilgiler içinde bir gezegenin kendi yörüngesi içinde En Güçlü Kütstronole çekimi etkisine sahip gök cismi olması gerektiği belirtilmişti ve bu konuya da '' Yörüngeyi Süpürme '' olarak adlandırmıştı. Bu konuya göre de gaz gezegeni olan Neptün ile Kuiper Kuşağı'na bulunan bir kaç asteroidler ile aynı yörüngeyi paylaşan Plüton'un gezegenlikten çıkarılacağı ve gezegen sayılmamasına karar verilmişti.

Peki Günümüzde Plüton gezegen mi? diye mera edenler için şuanda bilim insanları gezegen olmasını istiyor olsa da Plüton şuanda gezegenler içinde yer almamaktadır.

İlginizi Çekebilir = Kızıl Gezegen Mars Hakkında Genel Bilgiler: Mars'ta Hayat Var Mı ?

Plüton'un formal adı 124340 Pluto olarak biliniyor. Güneş Sistemi'nin bilinen en büyük 2. cüce gezegeni konumunda olup, en büyük Neptün ötesi cisim olan ve doğrudan Güneş'in etrafında dönen en büyük 11. gök cismi olarak kayıtlar arasında yer alıyor.



Sayılarla Plüton


  • Plüton Yarıçapı = 1.188 kilometre
  • Plüton Keşif Tarihi = 18 Şubat 1930
  • Plüton Yörünge Süresi = 248 Yıl
  • Mutlak Büyüklüğü = -0,7
  • Keşfini Yapan Kişi = Clyde Tombaugh


Plüton'un Uyduları


  • Charon
  • Hydra
  • Styx
  • Nix
  • Kerberos


Plüton'un bilinen 5 uydusu bulunmaktadır fakat bazı söylenen bilgilere göre 10 tane olabileceği de belirtilmektedir.

İlginizi Çekebilir = SATÜRN Gezegeni: Çıplak Gözle İzlenebilen, Dünya'nın 9 Katı Olan Gaz Devi

Konu hakkında bilgiler vikipedi ve diğer yardımcı kaynaklardan alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..