URANÜS: Güneş Sisteminin Pürüzsüz, Yüzeysiz ve Tekdüze Gezegeni - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

21 Kasım 2018 Çarşamba

URANÜS: Güneş Sisteminin Pürüzsüz, Yüzeysiz ve Tekdüze Gezegeni

URANÜS: Güneş Sisteminin Pürüzsüz, Yüzeysiz ve Tekdüze Gezegeni - Kurgu Gücü

Uranüs'ü incelediğimizde bazı durumların saptandığı net olarak belli oluyor. Fotoğraflarına baktığımız zaman göreceğiz ki diğer gaz devleri olan gezegenlere göre daha pürüzsüz, niteliksiz ve düz olduğu gözümüze çarpıyor. Sizlerde dikkatli baktıysanız mutlaka görmüşsünüzdür. Gelin sizlere Uranüs özellikleri hakkında genel bilgiler sunmaya çalışalım.



Adını Yunan Mitolojisindeki gökyüzü tanrısı olan Uranos'tan alan Uranüs, aslında bir gaz devinden daha çok içerisinde bulundurduğu oldukça fazla miktarda yer alan amonyak, buz ve metandan dolayı Buz Devi olarak bilinir. Uranüs'ün atmosferinin üst bölgelerine doğru çıkıldığı zaman metan bulutlarıyla sarılı olduğunu, alt bölgelerine doğru baktığımızda ise su molekülleri içerdiğini görmek mümkün olacaktır. Bu iki bölgedeki farklılığın en temel nedeni ise su ile metan arasında bulunan özkütleden kaynaklanmaktadır. Uranüs'ün atmosferinin derinlikleri ise farklı farklı buz katmanlarından oluşmaktadır. Dış mantosu ise Hidrojen ve Helyumdan oluşmaktadır.



Uranüs'ün gaz devinden çok buz devi olduğundan bahsetmiştik. Bu yüzden diğer gaz devleri olarak bilinen gezegenlerden Neptün, Jüpiter ve Satürn'de yaşanan fırtına ve bulut oluşumlarının yaratmış olduğu izlerin bir tanesi bile Uranüs gezegeninde bulunamaz. Tabi şu da var ki, bu izlenim sizi yanılarak, '' Uranüs'te bulut oluşumu olmaz '' düşüncesini aklınıza getirmesin. Nedeni ise tekdüze oluşunun içinde yatan en önemli durum ise Uranüs'ün karmaşık bulut yapısına sahip olmasından kaynaklanmaktadır.


Uranüs Özellikleri ve Genel Bilgiler


  • Uranüs'ün Güneş Sistemi'nde Güneş'e uzaklık yani yakınlık bakımından 7. sırada yer aldığı bilinmektedir.
  • Çapına baktığımızda ise Satürn ve Jüpiter'in ardından 3. kütle bakımından Satürn, Neptün ve Jüpiter'in ardından 4. sırada yer aldığı notlar arasında yer alır.
  • Uranüs'ün keşfi ise 1781 senesinde William Herschel tarafından yapılmıştır.


URANÜS: Güneş Sisteminin Pürüzsüz, Yüzeysiz ve Tekdüze Gezegeni - Kurgu Gücü

Sayılarla Uranüs


  • Uranüs, Güneş'e uzaklığı bakımından 7. sırada olup, sayısal olarak 2.871E8 kilometre uzaklıkta olduğu kayıtlar arasında yer alıyor.
  • Yarıçapı 25.362 kilometre olan gezegenin yörüngesi süresi tam tamına 84 yıl sürmektedir.
  • Gün uzunluğu 0 gün 17 saat 14 dakika olan Uranüs'ün yüzölçümü ise 8,083E8 km² olarak belirtilmiştir.


Uranüs'ün bilinen 27 tane uydusu vardır fakat bunların içinde en çok bilinen 5 tanesi mevcuttur.


  • Umbriel
  • Miranda
  • Ariel
  • Oberon
  • Titani


şeklinde bu 5 uyduyu sizler için belirtmiş olalım. Uranüs için genel olarak verilecek kaba taslak bilgiler bunlar diyebiliriz. İlerleyen zamanlarda sitemiz içerisinde Uranüs uyduları hakkında daha detayları bilgileri de bulabileceksiniz. En bilinmesi gereken bilgileri sizler için paylaştık ve umarım faydalı bir yazı olmuştur.
Konu hakkında genel bilgiler vikipediden bakılarak derlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..