Doğa Yürüyüşü (Trekking) Nedir, Nasıl Yapılmalıdır - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

10 Ağustos 2019 Cumartesi

Doğa Yürüyüşü (Trekking) Nedir, Nasıl Yapılmalıdır

Doğa Yürüyüşü (Trekking) Nedir, Nasıl Yapılmalıdır - Kurgu Gücü
Doğa Yürüyüşü (Trekking) Nedir, Nasıl Yapılmalıdır
Doğa yürüyüşü nedir, nasıl yapılır? Diğer adı Trekking olan doğa yürüyüşü nasıl yapılmalıdır, hangi malzemeler alınmalıdır, etap zorluk dereceleri nelerdir? Trekking yapmak isteyenlerin ne gibi önlemler alması gerekir? Doğa yürüyüşü hakkında tüm detayları sizler için anlatmaya çalışacağız.


Doğa yürüyüşü diğer bilinen adıyla Trekking, oldukça sevilen popüler yürüyüş sporlarından bir tanesidir. Bir çok ülkede trekking yapılmaktadır. Aynı şekilde ülkemizde de oldukça ilgi duyulan bir spor ya da etkinlik diyebiliriz. Peki Trekking nedir? tam manasıyla açıklayalım.


Doğa Yürüyüşü (Trekking) Nedir?

Doğa Yürüyüşü (Trekking) Nedir, Nasıl Yapılmalıdır - Kurgu Gücü
Doğa Yürüyüşü (Trekking) Nedir, Nasıl Yapılmalıdır
Belirli bir noktadan diğer belirli bir noktaya belirlenmiş yol ve zamanla birlikte varış noktasına ulaşmak amacıyla yapılan, doğanın eşsiz huzuruyla birlikte tempolu sportif yürüyüşlere trekking denir. Trekking yapacaklar belirli bir güzergah belirler ve o güzergahı takip ederek bitiş noktasına ulaşabilmek adına hareket edilir. Güzergah, parkurlar şeklinde bir yol olabilirken, yürüyüşün o anlık durumuna göre de şekillenebilir.



Hiking = Bir kaç saatlik parkurlarda yapılan doğa yürüyüşlerine verilen addır. Hiking her ne kadar trekking ile sıkça karıştırılsa da trekking, hikinge göre daha uzun ve zorlu parkurlara dayalı yapılan bir doğa yürüyüşü etkinliğidir.
Backpacking = Birkaç hafta ve hatta 1 ay gibi uzun yürüyüşlere verilen addır. Bu yürüyüşlerde besin, su, hava durumu gibi koşullar oldukça iyi değerlendirilmelidir.

İlginizi Çekebilir = Skeleton Sporu Nedir, Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir

Ülkemizde genel olarak gruplar halinde yapılan trekking, bireysel olarak da yapılan sportif bir yürüyüştür. Yaz kış demeden her mevsimde yapılabilen trekking için önemli noktalar, besin, o anki hava durumu, gerekli ekipmanların hazır olması, yol şartları(bunlara tırmanış ve inişlerde dahil) gibi unsurlara dikkat edilmesinin yanı sıra verilecek su molaları da güneş ve ayın konumuna göre belirlenmelidir. Solo-trekking, çözüm üretme yeteneğinin ve güvenliğin etkili olduğu, kardiyovasküler yani dolaşım sistemi için en kuvvetlendirici ve en özel egzersizlerden bir tanesi olarak görülmektedir.


Peki trekking kelimesinin anlamı nereden türetilmiştir diyenler içinde kısaca açıklamasını yapalım. Trekking kelimesinin başında bulunan "trek" kelimesi İngilizce de göç etmek ve yolculuk anlamlarını taşımaktadır. Devamında ise -ing ekiyle üretilmiş bir kelimedir. Her ne kadar dilimizde trekking daha yaygın bir şekilde kullanılıyor olsa da buna doğa yürüyüşü demek daha anlamlı bir ifade olacaktır. Trekking, asıl anlamını Güney Afrika'da yaya olarak göç ya da kağnıdan almıştır.



TREKKİNG ETAP ZORLUK DERECELERİ

Doğa Yürüyüşü (Trekking) Nedir, Etap Zorluk Dereceleri - Kurgu Gücü
Doğa Yürüyüşü (Trekking) Nedir, Nasıl Yapılmalıdır
Zorluk Derecesi 1 = Eğimi, çıkışı ve yükseltisi çok az olan, patikaların geniş olduğu ve ortalama 2 saat süren yeni başlayan kişiler için uygun olan doğa yürüyüşleridir.

Zorluk Derecesi 2 = Yürüyüş eğimi oldukça azdır. Eğimlerin az olmasının yanı sıra çıkışlar 300 metreyi geçmezler. Zorluk derecesinden tek farkı ise sadece zaman farkıdır. O da 3.5 saati geçmeyecek şekildedir. Hafif yürüyüş temposuna katılan kişilerin yapabileceği bir derecedir.

Zorluk Derecesi 3 = 500 metreyi geçmeyen çıkışlardır ve yürüş eğimleri diğer iki seviyeye göre daha belirgindir. Bazı durumlarda sık ormanlık alanları da içeren bu seviyede patikalar daha dar bir şekle sahip olacak şekilde yürüyüş yolları seçilir. Bu derecenin yürüyüş zamanı 5 saati geçmeyecek şekilde planlanır ve ıslak geçiş yollarına da bu derecede rastlanabilir. Kondisyonu yüksek olan kişiler ve daha önce yürüyüş deneyimine sahip kişilerin katılabileceği bir derecedir.



Zorluk Derecesi 4 = Çıkışların 700 metreye kadar olduğu ve yürüyüş eğimi açısından oldukça zorlayıcı olan bir seviyedir. Engebeli ve düzensiz patikalarda yapılan bu derecede orman içi ve kayalık alanlarda patikaların bulunmama ihtimali vardır. Bu derecenin yürüyüş süresi ise 6.5 saat kadar bir zamandır.

Zorluk Derecesi 5 = Yürüyüşlerdeki eğim bir hayli fazla ve zorludur. Yürüyüşlerin çıkışlar 1000 metre civarına kadar gidebilmektedir. Genel olarak düzensiz, kayalıkların olduğu ve engebelerin bulunduğu patikasız yollardan yürüyüşler yapılır. Ormanlık alanların zorlu olduğu bunun beraberinde ıslak ve boşluklu mesafelerin olduğu yürüyüş yolları da bulunur. Bu derecede ilerlerken rehber olan kişinin gerçekten deneyimli olması çok önemlidir. Bu derecede yürüyüş süreleri yaklaşık 8 saate kadar çıkabilir..

İlginizi Çekebilir = Şiddet Eylemleri Film Konusu, Oyuncuları: Bruce Willis Filmleri

Zorluk Derecesi 6 = İniş ve çıkışların çok olduğu ve engebelerin oldukça fazla olduğu 1500 metreye kadar çıkışların olduğu uzun soluklu rota takibinin gerektiği zorluk derecesindeki yürüyüşlerdir. 8 saat ve üzerin yürüyüşler söz konusu olduğu için konaklama ve kamp gibi durumlar mevcuttur. Bilgi, tecrübe ve kondisyon oldukça önemlidir.



Doğa Yürüyüşleri İçin En Gerekli Malzemeler

Doğa Yürüyüşleri (Treeking) İçin En Gerekli Malzemeler - Kurgu Gücü
Doğa Yürüyüşü (Trekking) Nedir, Nasıl Yapılmalıdır


  • Trekking/Yürüyüş Ayakkabısı/Botu
  • Su Şişesi veya Su Matarası
  • Düdük
  • Sırt Çantası
  • Şapka ya da Buff
  • Rüzgârlık/Yağmurluk
  • Yiyecek
  • İlk Yardım Kiti
  • İletişim Cihazı


Yukarıda vermiş olduğumuz malzemeler genel olarak bütün doğa yürüyüşü yapacağınız her seçenekte yanınızda bulundurmanız gereken malzemelerdir. Doğa yürüyüşü için gerekli malzemeler genel olarak bu şekildedir fakat bunlara ek olarak ihtiyaç duyulabilecek bazı doğa yürüyüşü malzemeleri vardır. İşte o malzemeler şu şekildedir; Çakı, GPS cihazı/Pusula ve Ateş Başlatıcı Malzeme gibi ihtiyaçlardır.



Bunları yanı sıra bir de hava durumuna yani mevsimine göre de bazı doğa yürüyüşü malzemelerini yanında bulundurmanız oldukça önemlidir.

Mevsime ve Bölgeye Göre Gereksinim Duyabileceğiniz Ek Malzemeler

Soğuk Mevsim ve Bölgeler İçin de bazı malzemeler almak yapacağınız doğa yürüyüşünde sizlere kolaylık sağlayacaktır. İşte Soğuk mevsimlerde yanınızda bulundurabileceğiniz malzemeler şu şekildedir;

  • Bere, eldiven ve maske
  • Kar gözlüğü
  • İç katman giyim
  • Orta katman giyim
  • Dış katman giyim
  • Tozluk
  • Dudak kremi

Sıcak Mevsime Yaza Göre Bölgeler İçin de bazı malzemeler almanız doğa yürüyüşünde daha rahat bir yol izlemenizi sağlayacaktır. İşte sıcak mevsimlerde yanınıza alabileceğiniz bazı doğa yürüyüşü malzemeleri şu şekildedir;

  • Çorap
  • Alın veya el feneri
  • Mayo, şort
  • Güneş kremi
  • Güneş gözlüğü
  • Spor ayakkabısı, sandalet
  • Deniz ayakkabısı



Bunların yanı sıra bir de doğa yürüyüşleri için genel alınması gereke bazı malzemeler vardır.. B malzemeler ise havlu, yürüyüş pantolonu ve baton gibi malzemelerdir.

İlginizi Çekebilir = Seksenler Dizisi: TRT 1 Ekranlarının Sevilen Dizisi Geri Dönüyor

Yeme İçme İhtiyacı Durumunda Gerekecek Malzemeler

  • Kamp mutfak seti
  • Kamp ocağı
  • Su arıtma tableti ya da taşınabilir su arıtma filtresi


Konaklama Gerektiğinde İhtiyaç Duyulacak Malzemeler

Konaklama gereken yani zorluk derecesinin 6. seviyede olduğu trekkingler için çadır, uyku tulum ve mat gibi malzemeleri yanınızda bulundurmanız sizin için oldukça önemlidir. Çünkü konakladığınızda biraz uyuyup dinlenmek için bu tür malzemeler oldukça önem taşır.

1 yorum:

  1. Bu aralar kafamda doğa yürüyüşü yapmak var araştırma yapıyorum. Bilgiler çok değerli teşekkür ederim. Daha önce deneyimi olanlar yazabilir mi

    YanıtlaSil

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..