Nunavut Culture: Kanada'nın Nunavut Eyaleti Kültürü |
Başkenti Iqaluit olan Nunavut, "Toprağımız" anlamına gelmektedir. Inuktitut'da kurulan Nunavut, Kanada ve Inuit tarihinde gerçekten dönüm noktası olmuştur diyebiliriz. Nunavut, orijinal anlamda Nortwest Territories'in bir parçasıydı ve 1970 tarihinin ortalarında Inuit bölgesinin bir parçası olarak kurulması önerilmiş olsa da tam olarak 1 Nisan 1999 tarihinde, orta ve doğu Arctic bölgelerini kaplayacak şekilde ve Kanada yüzölçümünün 5/1'ini kaplayan bir alan içinde kurulmuştur.
Nunavut nüfusu ortalama olarak 30,800 kişiye sahip olmakla beraber bu nüfusun %85'lik kısmını Inuit oluştururken %60'lık kısım ise 25 yaş altındadır. Nunavut nüfusunun 5/1'i Iqaluit grubunda yaşamaktadır. Nunavut bölgesinde 9 ay boyunca kış ayı yaşanırken, yılın neredeyse her gününde yerlerin karlarla kaplı olduğu görülür. Nunavut Culture içinde genel olarak El işi üretimi, Madencilik, avcılık, karides ve deniztarağı balıkçılığı temel olarak endüstri içinde yer almaktadır.
Bakınız = Belçika'nın Başkenti Brüksel'de Her Sene Arabasız Gün Etkinliği
Bunlara ek olarak Auyuittug Milli Parkı gibi oldukça önemli oluşumlarda içermektedir. Bu sebeple de turizm sektörü gelişmeye devam eden bir dal olarak da Inuit kültürünü ilk elden yaşama şansı da sunmaktadır. Beraberinde Nunavut bölgesinde 3 yeni milli park daha kurulması hedeflenirken, tundralarda çekilen köpek takımı ve vahşi doğa içinde kayak yapmak tarzındaki Arctic sporlar ve eğlenceler de Nunavut eyaletinde sunulmaktadır.
Evet arkadaşlar Kanada'nın bir eyaleti olan Nunavut hakkında bazı bilgiler vermeye çalıştık. Bilgilerin büyük çoğunluğu yardımcı kaynaklardan alınarak derlenmiştir. Nunavut Culture bakımından oldukça önemli bir yapıya sahip diyebiliriz.
İlginizi Çekebilir
1- Filipinler'de Tatil Yapılabilecek Harika Ötesi 11 Muhteşem Ada
2- Avrupa Ülkeleri Arasında Dünya Turu Yapabileceğiniz 15 Vizesiz Ülke
3- 2018 Yılının Dünyanın En Çok Ziyaret Edilen İlk 10 Şehri Açıklandı
4- Tarihin En Büyük ve En Tehlike 10 Yanardağı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.
NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!