Tarihin En Büyük ve En Tehlike 10 Yanardağı - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

3 Temmuz 2018 Salı

Tarihin En Büyük ve En Tehlike 10 Yanardağı

Tarihin En Büyük ve En Tehlike 10 Yanardağı - Kurgu Gücü
Tarihin En Büyük ve En Tehlike 10 Yanardağı
Bu konumuzda sizlere tarihin en büyük ve ne tehlikeli 10 yanardağı hakkında bilgiler sunacağız. Daha önce aktif durumda olup ve hala da aktif olan Dünya'nın en büyük, en tehlikeli yanardağını Kurgu Gücü olarak sizlere bu konumuzda sunacağız. Öncelikle yanardağları tanıtmaya geçmeden, Yanardağ nedir ? Volkan ne demek ? Aktif Yanardağ ne demek ? Lav ne demek ? Magma ne demek ? gibi konular hakkında sizlere kısa kısa bilgiler verip sonra da en büyük, en tehlikeli 10 yanardağı sizlere tanıtalım.




Volkan : Yanardağ demektir.
Yanardağ : Magmanın yer içinden yüzeyine çıktığı, genellikle koni biçiminde bulunan, tepesinde püskürtmeye alanı alanı olan dağ , volkandır.
Lav : Yanardağın püskürtme sırasında yeryüzüne çıkardığı, kızgın sıvı durumundaki kayaç maddelere denir.
Magma : Yer içinde, hamur veya sıvı kıvamda bulunan uçucu gazlarla dolmuş eriyiğe denir.
Aktif Yanardağ : Her an patlamaya hazır yanardağ demektir.



Tarihin En Büyük ve En Tehlikeli 10 Yanardağı


Popocatepetl Volkanı
Meksika'da bulunan Popocatepetl Volkanı, El Popo veya Don Goyo olarakta adlandırılmaktadır. Orta Meksika'nın ikiz volkanları olarak bilinen volkanlarından bir tanesidir ve yüksekliği 5.426 metredir. İlk tırmanan kişi 1519 yılında Diego De Ordaz olarak bilinmektedir. Yükselti farkı ise 3.020 metredir.



Chaiten Yanardağı
Chaiten Yanardağı, Şili de bulunmaktadır. Son Püskürme Tarihi 2011 olarak belirtilmiştir. Yüksekliği 1.122 metre olarak belirlenmiştir. Dağ sırası ve üst araları And dağlarıdır. Hala kül püskürttüğü de söylenmektedir.



Mayon Yanardağı
Mayon Yanardağı, Filipinler'in Albay ilinde bulunan bir Yanardağ'dır. Son püskürme tarihi olarak 2018 yılı belirtilmiştir. Yüksekliği 2.463 metre olarak kayıtlara geçmiştir. Yükselti farkı ise 2.447 metre olarak belirtilmiştir.




Etna Yanardağı
Etna Yanardağı, İtalya'da bulunan Sicilya'nın doğu kısımlarında yer alan Messina ve Catania bölgelerine yakın bir aktif Yanardağ'dır. Yüksekliği 3.350 metre olarak kayıt edilmiştir. Alan olarak 1.190 kilometre kareye sahiptir. Yükselti farkı ise 3.329 metredir. Dünya Mirası Sit Alanı Tescili 2013 yılında yapılmıştır.



Nyiragongo Yanardağı
Demokratik Kongo Cumhuriyetinde bulunan Nyiragongo Yanardağının yüksekliği 3.470 metre olarak kayıtlara geçilmiştir. En son olarak 2016 da püskürtme gerçekleştirmiştir. 1882 yılında bu yana ara ara püskürtme gerçekleştirmektedir. Demokratik Konko Cum. içinde bulunan Virguna Milli parkı içerisinde yer almaktadır.




Whakaari Volkanı
Whakaari Volkanı, Yeni Zellanda'nın Kuzey Adasında yer alan Plenty Körfezinin Beyaz Adası üzerinde yer almaktadır. Yüksekliği 321 metre olan bu dağ, en son olarak 2001 tarihinde aktif püskürtme gerçekleştirmiştir.



Saint Helens Yanardağı
Saint Helens Yanardağı, Abd'nin Washington eyaletinde yer alan aktif bir volkandır. Yükseliği 2.550 metre olarak belirtilmiştir. En son 10 Temmuz 2008 de aktif olarak püskürtme gerçekleştirmiştir. Dağa ilk tırmanan kişi T. J. Dryer, 1853 tarihinde gerçekleştirmiştir.




Kilauea Yanardağı
Abd'nin Hawaii eyaletinin Big İsland'ın güneydeki Hawaii Yanardağı Ulusal Parkı içerisinde yer almaktadır. Yüksekliği 1.247 metre olarak belirtilmiştir. En son olarak 3 Mayıs 2018 tarihinde püskürtme gerçekleştirmiştir. Kilauea Yanardağı Yükselti farkı ise 18 metredir.

Soufriere Volkanik Tepeleri
Hala aktif durumda olan, 1995 yılında harekete geçen ve Karayiplerde bulunan Volkanik tepelerdir. Soufriere Volkanik Tepeleri, en son olarak Şubat 2015 de püskürtme gerçekleştirmiştir.
Monserrat Volkanı ise Ağustos 1997 de harekete geçmiştir ve Plymouth halkını tamamen lavlar içine gömüştü. Bunun üzerine Haziran 1997 de volkan tekrar aktif hale geçmiş ve orada bölgeyi terk etmeyen yirmi kişi ölmüştür.




Sakurajima Yanardağı
Sakurajima Yanardağı, Japonya'da bulunan bir Yanardağdır. Eskiden Kagoshima Körfezinde bir ada olan fakat 1914 yılında gerçekleşen bir patlama sonucu lavlar ile Osumi yarım adasıyla birleşmiştir. Yükseklliği 1.117 metre olarak belirtilmiştir. Ağustos 2017 de en son püskürtme yaşanmıştır.

Kurgücü.com olarak sizlere en büyük ve en tehlikeli yanardağlarını sunduk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..