Türkiye'nin Eurovision Birincileri - Eurovision'a Katılan Türk Sanatçılar ve Şarkıları - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

19 Temmuz 2018 Perşembe

Türkiye'nin Eurovision Birincileri - Eurovision'a Katılan Türk Sanatçılar ve Şarkıları

Türkiye'nin Eurovision Birincileri - Eurovision'a Katılan Türk Sanatçılar ve Şarkıları - Kurgu Gücü

Eurovision denince belkide ilk akla gelen sanatçı, Sertab Erener geliyordur. Çünkü Türkiye'inin Eurovision birincileri dendiğinde tek akla gelen sanatçı o oluyor. Sertab Erener, 2003 senesinde '' Everyway That I Can '' şarkısıyla Eurovision'da boy göstermiş ve Türkiye'ye birinciliği getiren tek sanatçı olmuştur. Bunun yanı sıra Eurovision'da dereceye giren sanatçı da oldu giremeyen sanatçı da oldu. İşte biz bu makalemizde sizlere Eurovision'a katılan Türk sanatçılar ve şarkıları hakkında bilgiler sunarak sizlerin bilgilerinizi tazelemek adına bir sunum hazırlamış olacağız.



Özellikle Eurovision'a katılan Türk sanatçılar kaçıncı oldular konusunu da sizler için detaylı olarak tek tek yazacağız. Konumuzun detayına inmeden önce sizlere Eurovision'a Türkçe şarkıyla katılan şarkıcıların isimlerini de konumuzun içerisinde bulabileceğinizi hatırlatmak isterim.



Eurovision tarihinde Türkiye'den Eurovision'a katılan ilk Türk sanatçımız, 1975 senesinde '' Seninle Bir Dakika '' adlı şarkısıyla katılan Semiha YANKI olmuştur. Performansı sonucunda ise yarışmayı 19. sırada bitirmiştir. Eurovision yarışmalarında Sertab Erener dışında 1. olan yoktur fakat dereceye giren sanatçılar bulunmaktadır.  İşte sizlere Eurovision'da en iyi derecelerimiz hangi sanatçılar tarafında geldiğini açıklıyoruz. Türkiye, 2010 senesinde Manga'nın katılım gerçekleştirdiği Eurovision yarışmasında '' We Could Be The Same '' adlı şarkısıyla Eurovision 2.si olmaya hak kazanmıştır. Diğer bir deremiz ise 1997 senesinde Şebnem Paker'in '' Dinle '' şarkısıyla geldi ve Eurovision yarışmasında 3. olmayı başardı. Eurovision yarışmasında 4. olmayı başaran 3 sanatçı bulunuyor.

Onlar sırasıyla 2004 senesinde '' For Real '' adlı şarkısıyla Athena, 2007 senesinde '' Shake It Up Şekerim '' adlı şarkısıyla Kenan Doğulu ve 2009 senesinde '' Düm Tek Tek '' adlı şarkısıyla Hadise olmuştur. Eurovision tarihinde Türkiye'den katılan sanatçılar içinde daha 5 ve 6 olan kimse bulunmamaktadır. Bunun ardından 7. sırada yer almayı başaran iki Türk sanatçı bulunuyor. İşte sırasıyla 2008 senesinde '' Deli '' adlı şarkısıyla Mor ve Ötesi, 2012 senesinde '' Love Me Back '' adlı parçasıyla Can Bonomo olmuştur. 8. ve 9. sırada yer alan birer sanatçımız bulunuyor. 2006 senesinde '' Süperstar '' adlı parçasıyla Sibel Tüzün 8. olurken, 1986 senesinde Klips ve Onlar '' Halley '' şarkısıyla 9. olmuşlardır.

İşte diğer sıralamalara göre oluşan Euroision katılan Türk sanatçılar listesi aşağıdaki gibidir.


  • 1978 senesinde, Nilüfer ve Grup Nazar'ın '' Sevince '' adlı şarkısını seslendirerek katıldıkları yarışmada 18. olmaya hak kazandılar.
  • 1980 senesinde, Ajda Pekkan'ın dillerden uzun süre düşmeyen " Petrol " adlı şarkısıyla 15. olunmuştur.
  • 1981 senesinde, Modern Folk Üçlüsü ve Ayşegül Aldinç'in " Dönme Dolap " adlı parçasıyla 18. olunmuştur.
  • 1982 senesinde, Neco'nun " Hani " adlı şarkısıyla 15. olunmuştur.
  • 1983 senesinde, Çetin Alp'in " Opera " adlı parçasıyla sonuncu sırada yer almıştık.
  • 1984 yılında, Beş Yıl Önce On Yıl Sonra'nın söylediği " Halay " adlı şarkıyla Türkiye 12. olmuştur.
  • 1985 senesinde, MFÖ'nün " Aşık Oldum " adlı parçasıyla 14. olunmuştur.
  • 1987 senesinde Seyyal Taner ve Lokomotif 'in " Şarkım Sevgi Üstüne " adlı şarkısıyla sonuncu olundu.
  • 1988 senesinde tekrar MFÖ'nün katılımıyla " Sufi " adlı parçasıyla 15. olunmuştur.
  • 1989 yılında Grup Pan'ın katılımıyla " Bana Bana " adlı şarkısıyla sondan birinci sırada yer alındı.
  • 1990 senesinde Kayahan'ın " Gözlerinin Hapsindeyim " adlı şarkısıyla Türkiye 17. sırada yer aldı.
  • 1991 senesinde İzel Çeliköz, Reyhan Soykarcı, Can Uğurluer'in ortaklaşa söylediği " İki Dakika " adlı parçayla Türkiye 12. oldu.
  • 1992 senesinde Aylin Vatankoş'un " Yaz Bitti " adlı şarkısıyla 19. sırada yer alındı.
  • 1993 senesinde Burak Aydos'un " Esmer Yarim " adlı parçasıyla 21. sırada yer alındı.
  • 1995 yılında Arzu Ece'nin " Sev " adlı şarkısıyla katılımında Türkiye 16. sırada yer aldı.
  • 1996 senesinde Şebnem Paker ilk katılımında " Beşinci Mevsim " adlı şarkısıyla 12. sıra yer almıştı
  • 1998 senesinde Tüzmen'in " Unutamazsın " adlı parçasıyla Türkiye 14. sıra yer aldı.
  • 1999 senesinde Tuğba Önal ve Grup Mistik'in " Dön Artık " adlı parçasıyla katılım gösterdiği Eurovision yarışmasında 16. sırada yer alındı.
  • 2000 senesinde Pınar Ayhan ve Grup SOS'un " Yorgunum Anla " adlı şarkısıyla katılım gerçekleştirdiği Eurvision'da 10. sırada yer aldı.
  • 2001 yılında Sedat Yüce'nin " Sevgiliye Son " adlı parçasıyla 11. yer alındı.
  • 2002 senesinde Grup Safir ve Buket Bengisu'nun " Leylaklar Soldu Kalbimde " adlı şarkısıyla 16. yer alındı.
  • 2005 yılında Gülseren'in '' Rimi Rimi Ley " adlı parçasıyla 13. sırada yer aldı.
  • 2011 senesinde ise Yüksek Sadakat'ın " live it " adlı parçasıyla Türkiye finale çıkamadı.


2 yorum:

  1. Sertab Erener'in birinciliği unutulmu hiç. Tek birinciliği o getirmişti bizlere.

    YanıtlaSil
  2. Güzel şarkılarımız izlenimlerimiz varken Eurovision'u çok özlüyoruz politik sebeplerden dolayı bence haklı olarak Eurovisiondan çekilme kararı aldık umarım Eurovision bizim için güzel bir anı olarak kalmaz ve bu listeye nice birincilikler ekleriz

    YanıtlaSil

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..