Gece Gördüğümüz Rüyaları Kalktığımızda Unutmanın Bilimsel Nedeni - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

13 Ağustos 2019 Salı

Gece Gördüğümüz Rüyaları Kalktığımızda Unutmanın Bilimsel Nedeni

Gece Gördüğümüz Rüyaları Kalktığımızda Unutmanın Bilimsel Nedeni - Kurgu Gücü

Bazılarımız geceleri rüya görüp sabah kalktığında unutmak ve ''  O kadar çok rüya gördüm ama bir tanesini bile hatırlamıyorum '' diye kendi kendine soruyor. İşte bizlerde sizlere bu sorunun bilimsel açıklamasının ne olduğu hakkında bilgi vereceğiz. Çoğumuzun ortak sorunu olan gece gördüğümüz rüyaları sabah kalktığımızda unutuyor olmak. Bunun da mutlaka bir sebebi olmalı diye düşünenler için tabi ki bazı sebepleri olduğunu söylemek doğru olacaktır. İşte bu sebepler neler, onlardan kısa bir şekilde bahsedelim.



Şimdi şöyle bir durum vardır ki; bir rüya görüyorsunuz ve bu rüyayı uyanmanıza yakın bir zamanda görüyorsunuz, bir de uyanmanıza yakın olmayan rüyalarınız oluyor. Uyanmanıza yakın olarak gördüğünüz rüyaları genelde hatırlama yüzdeniz daha fazladır. Nedeni ise beynin uzun süreli hafızaları oluşturabilmesi anında ayakta yani uyanık bir vaziyette olmalıdır. Uyku aşamasındaysa bu durum tam tersi orantı olur. Bu nedenle gece gördüğünüz rüyayı hatırlama yüzdeniz, rüyayı gördüğünüz süre ile uyandığımız zaman arasındaki süre ile doğru orantılı olmaktadır.


Daha önce bu konu üzerinde 2011 de bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırma da REM uykusundan yani uykunun rüya görülen kısmı diye adlandırılan, uyandıktan sonra prefrontal kortekslerin daha çok teta beyin dalgası aktivitesine sahip insanların rüyalarını hatırlamada daha çok iyi oldukları sonucu çıkartılmıştır.

Şimdi şöyle bir durum olduğunu söylemek mümkündür; rüyaların hatırlanma oranı genelde bulundurduğu duygusal kavramlar ve mantıksal tutarlılıkla doğru bir orantı için yer alıyor. Gerçeklik payı olan ve duygusallığın ön planda olduğu şeylerin hatırlanması çok daha kolay oluyor. Yani gerçeklerle bağlantısı olmayan rüyaların daha az hatırlandığı gerçeği yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Genelde biz insanlar en çok hatırladığımız rüya çeşitleri sizlerinde bildiği üzere kabuslar oluyor. Sonuç olarak gördüğünüz kabuslar beyin ile vücudun pasif durumdayken aktif duruma geçmesini sağladığı için bunları hatırlamamız sağlanıyor. Tabi rüyalarınız iyi ya da kötü olsa da yukarıda da belirttik, gece gördüğünüz rüyaları uyanmanıza yakın görürseniz bunları hatırlama olasılığınız daha fazla oluyor.

İlginizi Çekebilir = Google Analytics Kullanım Koşulları Nelerdir ?

Şunu da söylemek istiyorum geceleri gördüğünüz rüyalar ne ile alakalı mesajlardır diye soracak olursanız mesaj değilde genelde piskolojinizle alakalı rüyalar oluyor. Yani gün içinde yaşadığınız bir olay, izlediğiniz film, iletişime geçtiğiniz kişiler, sağda solda gördüğünüz resimler yani kısacası beyninizin dikkatini çekip hafızanıza yerleştirdiği şeylerden etkilenerek görülmektedir. Peki rüyalar ne kadar gerçektir diye merak edenler için, dediğimiz gibi aslında çoğu rüya gerçek değildir ve gün içinde etkisi altında kaldığınız durumlardan kaynaklanmaktadır.


Bir de şu var ki; rüyalar gerçek olsa ne güzel olurdu denir. Aslında rüyalar sizin hayal ettiğiniz şeyleri de barındırabiliyor. Diyelim hep hayalinizde paraşütten atlamak istemişsinizdir fakat bir türlü buna şans ya da imkan bulamamışsınızdır. Bu da sizin hafızanızda yer edindiği için bazen bu paraşütten atlamak gibi rüyalar görebilirsiniz. Bu da rüyalar gerçek olsa dediğinizde olma ihtimali var demektir. Tabi her rüya da gerçek olacak değildir. Yani rüyanızda Paris Hilton ile kendinizi evlenirken görebilirsiniz fakat bu sizin onunla evleneceğiniz anlamına gelmez. Gün içinde bir videosunu görmüş, resmini görmüş ya da ismi ile alakalı bir yazı görmüş olduğunuzdan dolayı rüyanıza girmiş olabilir.

Video Çekebilen En Uygun Fiyatlara 10 Drone ve Özellikleri hakkında bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz.

Peki biraz farklı bir konu olacak fakat ben gece gördüğüm rüyaları sabah kalktığımda hatırlamak istiyorum diyorsanız; kendinizi buna psikolojik olarak hazırlamalısınız. Yani yatmadan önce kendinize '' sabah kalktığımda rüyamı hatırlamak istiyorum '' diye bir süre tekrar edin ve bunun beyninizde yer edinmesine olanak sağlayın. Bu şekilde kendinizi psikolojik olarak hazırlayabilir ve bir ihtimalde olsa rüyalarınızı sabah kalktığınızda görebilirsiniz. Bunun yanı sıra baş ucunuza bir kalem ve bir not defteri bırakın. Sabah kalktığınızda gece gördüğünüz rüya hakkında en ufacık bir detayı kağıda dökmek sizin rüyanın geri kalan kısmını da hatırlamanızda çok fayda sağlayacaktır.


Konumuz fazla dağılmadan son olarak toparlamasını yapalım. Sonuç olarak gece gördüğünüz rüyaları sabah kalktığınızda unutmanızın sebebi beyninizin pasif durumda olmasında kaynaklanmaktadır. Beyninizi aktif duruma getirecek bir rüya gördüğünüzde ya da uyanmanıza yakın bir rüya gördüğünüzde bunu hatırlama olasılığınız çok daha yüksek ihtimale sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..