Site Haritası Eklemek Veya Oluşturmak İsteyenlere 3 Farklı Yol |
Site haritası oluşturmak için çeşitli yollar var. Biz konumuzda sizlere 3 net sonuç hakkında bilgi sunacağız. Konumuza geçmeden önce sizlere Sitemap nedir ? hakkında biraz bilgi sunalım. Türkçe'de Site haritası anlamına gelen Sitemap, siteniz içerisinde yayınladığınız tüm içerik sayfalarına ait olan ( içerikten kastımız burada linkler oluyor ) xml uzantısına sahip bir dosyadır. Günümüzde ise Sitemap yukarıda da dediğimiz gibi mutlaka olmalıdır. Çünkü SEO açısından oldukça önem taşımaktadır.
Blogger site haritası eklemek için 3 farklı yol deneyebilirsiniz. Bu yollar, Otomatik Site Haritası Oluşturma, Online Site Haritası Oluşturma ve Manuel Site Haritası Oluşturma olarak adlandırabiliriz. Gelin şimdi bunların ne anlama geldiğini kısaca sizler için açıklayalım.
Otomatik Site Haritası Oluşturma
Site Haritası Eklemek Veya Oluşturmak İsteyenlere 3 Farklı Yol |
Site haritası oluşturmak için bu yöntem genel olarak herkesin ilk tercih edeceği yöntemlerden bir tanesidir. İnsanın aklına neden ben uğraşayım ki otomatik varken gelecek. Yeni bir yazı yazdığım ya da bağlantı falan oluşturduğum zaman sitem kendiliğinden otomatik olarak oluştursa daha iyi olur der tabi ki insan.
İlk olarak Wordpress Site haritası oluşturma işlemi nasıl yapılacak onu anlatalım.
Bildiğiniz üzere günümüz çağında kullanım kolaylığı ile çoğu blog yazarının kullandığı alt yapılardan bir tanesidir. Wordpress altyapılı sitelerde Plugin adında bir eklenti hazır olarak zaten bulunuyor. Bu yüzden sizin tek yapmanız gereken eklentiyi indirip, sitenizde kurmanızdır. Zaten eklenti aktif hale gelir gelmez site haritası otomatik olarak oluşturulacak ve bunun üzerine tekrar otomatik olarak MSN, Yahoo, ASK ve Google arama motorlarına bilgi verecek ve site haritanız her daim güncel tutulacaktır.
Gelelim Blogger Site haritası ekleme işlemi nasıl yapılır ?
Eskiden blogger altyapısında sitemap için 150 bağlantı paylaşılabiliyordu ama şimdi tek seferde bunu yapabileceksiniz. Blogger için otomatik olarak site haritası oluşturmak için bir yöntem bulunuyor. Blogger altyapıları içinde FTP hesapları yoktur. Peki FTP hesabı olmayan bir kişi eklentiyi nasıl kuracak ? Bundan korkmayın yapmanız gereken çok basit bir şey var.
Öncelikle blogspot site haritası oluşturmak için ne yapmalıyım sorusuna cevap verelim. Misal olarak https://www.xn--kurgc-nvab.com/ adında bir siteniz bulunuyor. XML dosyanızı oluşturmak için yapmanız gereken sadece internet adresinizin sonuna sitemap.xml eklemeniz yeterli olacaktır. Ardından yapmanız gereken diğer bir şey ise blogunuzun bağlı olduğu Google hesabı ile Google Webmaster Tools adresine giriş yapıp, sitenizi oraya kaydetmek olacak. Sitenizi kaydettikten sonra sol menüde bulunan alanda '' Tarama '' yazan seçeneğe tıklayın. Alt seçenekler açıldığında zaten '' Site Haritaları '' yazan yeri göreceksiniz hemen tıklayın. Açılan sayfanın sağ üst tarafında '' Site Haritası Ekleme/Test Etme '' butonunu göreceksiniz, tıklayın.
Görselde gördüğünüz gibi sitemap.xml seçeneğini oraya yazın ve gönder diyin. Zaten otomatik olarak sayfalarınız indeks alacaktır.
NOT = Hala Blogger altyapısını kullanıp özel alan adı almış kişiler de blogspot gibi özel alan adlarının sonuna sitemap.xml yazarak site haritası gönderebilirler.
Online Site Haritası Oluşturma
Site Haritası Eklemek Veya Oluşturmak İsteyenlere 3 Farklı Yol |
Aslında Online olarak sitemap oluşturmakta otomatik oluşturma işlemine benzer bir şeydir. İnternet üzerinde Site haritası oluşturucu siteler bulunuyor. O sitelere domain yani alan adınızı girerek kendinize bir site haritası oluşturmak adına işlem yapmış olabilirsiniz. Şöyle söyleyebiliriz ki ASP ve PHP hakkında pekte bilgisi olmayan kişiler için bu yol ile kendi sitelerine site haritası oluşturabilirler. Yani sonuç olarak bu yol ile yeni makale paylaştıklarında birkaç saniye içerisinde sitemap dosyası oluşturabilir ve bununla birlikte Yahoo Sitemap ve Google Sitemap sistemlerin gönderme şansınız olmaktadır.
Online sitemap.xml dosyası hazırlayabilen bir kaç site
1. Sitemap
2. ihs Seo
3. Adtorium
4. Web-site-map
Manuel Site Haritası Oluşturma
Manuelden kastımız burada elinizle her sayfa için tek tek link yazarak xml dosyası oluşturmaktır. Online ve otomatik yöntemler varken bu yöntemin pek tercih edileceğini düşünmüyoruz. Çünkü oldukça zahmetli ve uzun bir iş fakat daha garanti bir yöntemdir. Tabi bunun için ASP ve PHP hakkında gelişmiş bir bilgiye sahip olmanız gerektiğini de biliyor olmalısınız.
İlginizi Çekebilir
1- Blogger Yayın Yazı Tarihi Nasıl Kaldırılır?
2- Blogger Yayın İçine Resim Nasıl Yüklenir? Gerçekten Çok Basit!
3- Blogger'da Belirli Linklerin Renklerini Değiştirmek İçin Ne Yapmalıyım
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.
NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!