Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

14 Temmuz 2019 Pazar

Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları

Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor - Gök Taşları
Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları
Dünya'mız oluştuğu günden beri bir çok bilimsel olaylar yaşamıştır. Bunlardan bir tanesi de uzay ve astronomi terimlerinden bir tanesi olarak gerçekleşen meteor çarpmalarıdır. Dünya'ya geçmişten günümüze kadar tarih boyunca Dünya'ya çarpan en büyük 10 meteordan sizlere bahsedeceğiz.



Chicxulub Krateri

Dünya'ya Çarpan En Büyük Meteorlar - Chicxulub Krateri
Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları
Meksika da yer alan bir yarımada altında gömülü olan bir gök taşı krateri olarak biliniyor. Tam olarak Yucatan yarımadasının altında yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre dinozor neslinin tükenmesinin nedeni ise bu Chicxulub krateri olduğu belirtiliyor. Nedeni ise Chicxulub meteorunun dünyamıza çarpması sonucunda global bir ateş fırtınası ve sıcaklık artışı olmuş olmasıdır. Meteorun genel özelliklerinden bahsedecek olursak, çapı 180 km'den daha büyük olup dünya üzerinde çarpma sebebiyle oluşan en büyük yapılardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Kraterin oluşmasına neden olan meteorun çapı ise söylenilene göre 10 km'den daha fazladır. Chicxulub kraterini oluşturan gök taşının Dünya üzerinde bulunan canlı türlerinin muhtemel olarak %70'lik bir kısmını yok ettiği yapılan araştırma çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Bunun dışında gök taşının çarpması sonucunda ise Dünya'da şiddetli depremleri, volkanik patlamalar ve tsunamiler de meydana geldiği belirtilmiştir. Chicxulub Krateri, Dünya'ya çarpan en büyük meteorlar arasında yer almaktadır.



Barringer Krateri

Dünya'ya Çarpan En Büyük Meteorlar -Barringer Krateri
Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları
Günümüzden yaklaşık 49 bin yıl öncesinde Arizona yani Amerika sınırları içerisinde bir alana düşmüş olup, ortalama 300 bin ton ağırlığına sahip bir meteor olduğu biliniyor. Zaten bildiğiniz üzere meteorların muhtemel çoğunluğu nikel-demir alaşımından oluştuğu gibi bu meteor da büyük bir demir-nikelden oluşmaktadır ve 45 metre genişliğine sahiptir. Dünya'mıza 65 bin kilometre saat hızla çarpma sonucunda ise '' Barringer Krateri '' oluşmuştur. Bu krater ise Dünya üzerinde yer alan ve hiç bozulmadan korunması başarılmış kraterler içinde en bilinen krater olma özelliği taşımaktadır. Krater tam tamına 20 milyon TNT gibi büyük bir patlama şiddeti ile oluşmuş olup derinliği 175 metreye kadar çıkmış ve çapı ise 1,2 kilometre olarak kayıt edilmiştir. Krateri keşfeden kişi Daniel Barringer adına sahip bir mühendis olduğu için bu kratere de mühendisin soy adı verilmiştir. Barringer Krateri de Dünya'ya çarpan en büyük meteorlar arasında yer almaktadır.


Manicouagan Gölü

Dünya'ya Çarpan En Büyük Meteorlar -Manicouagan Gölü
Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları
Kanada ülkesinde yuvarlak yani halka şeklinde olan diğer adı Quebec olan bir göl olan Manicouagan Gölü, günümüzden tam tamına 212 milyon yıl öncesinde 5 kilometre genişliğine sahip olan bir meteorun çarpmasıyla meydana gelmiştir. 5 metrelik meteorun çarpması sonucunda tam olarak 100 kilometrelik bir derinliğe sahip kocaman bir delik şeklinde meydana gelmiştir. Tabi zaman geçtikçe de yıllar sonra şuan ki görünüme sahiptir. Manicouagan Gölü de Dünya'ya çarpan en büyük meteorlar arasında yer almaktadır.


Bosumtvi Gölü

Dünya'ya Çarpan En Büyük Meteorlar -Bosumtvi Gölü
Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları
Bir meteor düşmesi sonucu oluşan, Afrika Kıtasının batısında yer alan Gana sınırlarında kaldığı bilinen bir göl olan Bosumtvi Gölü'nde herhangi bir su girişi ya da çıkışı yaşanamamaktadır. Çapı 10,5 kilometre olan gölü oluşturan kraterin günümüzden yaklaşık olarak 1,3 milyon yıl önce meydana geldiği belirtilmiştir. Yıllar içerisinde krater zamanla sularla dolarak bugünkü halini almış bulunmaktadır. Bosumtvi Gölü'nün etrafı Yağmur Ormanları ile kaplı olup, ülkenin turistik açıdan önemli bir taşıyor olması ve yerli halk tarafından da kutsal bir taşıdığı da biliniyor. Bosumtvi Gölü de Dünya'ya çarpan en büyük meteorlar arasında yer almaktadır.


Kara Kul Gölü

Dünya'ya Çarpan En Büyük Meteorlar - Kara Kul Gölü
Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları
Yaklaşık olarak günümüzden tam tamına 5 yıl öncesinde oluştuğu düşünülen Kara Kul Gölü yaklaşık olarak 25 kilometre genişliğine sahiptir. Çin sınırına yakın bir yerde Tacikistan ülkesinin Pamir Dağları içerisinde yer almaktadır. Kara Kul Gölü, 45 km genişliğine sahip bir çöküntünün tam orta kısmında yer almaktadır. Deniz seviyesinden tam olarak 3.900 metre daha yüksekte yer aldığı kayıtlar arasında yer almaktadır. Kara Kul Gölü aslında tesadüfen uydu incelemeleri yani araştırmaları yapılırken ortaya çıktığı belirtilmektedir. Kara Kul Gölü de aynı şekilde Dünya'ya çarpan en büyük meteorlar arasında yer almaktadır.



Deep Bay Koyu

Dünya'ya Çarpan En Büyük Meteorlar - Deep Bay Koyu
Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları
Günümüzden yaklaşık olarak 100 milyon yıl öncesinde oluşan bir krater olan Deep Bay Koyu, Kanada ülkesinde yer alan Reindeer Gölü'nün hemen batısında yer almaktadır. Oldukça derin olan ve yuvarlak bir şekle sahip olan Deep Bay Koyu tam tamına 8 kilometre çapına sahiptir. Deep Bay Koyu da Dünya'ya çarpan en büyük meteorlar arasında yer almaktadır.


Clearwater Gölü

Dünya'ya Çarpan En Büyük Meteorlar - Clearwater Gölü
Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları
Tahminlere göre aynı anda iki tane meteorun çarpması sonucu oluşan Clearwater Gölü, günümüzden yaklaşık olarak 290 milyon yıl öncesinde meydana geldiği tahmin ediliyor. İki tane olan bu göller Doğu ve Batı Clearwater Gölleri olarak adlandırılırlar. Bunlardan Doğu Clearwater Gölü22 kilometre çapına sahip olup, Batı Clearwater Gölü ise 32 kilometre çapına sahip olduğu için Batı Clearwater Gölü daha büyüktür. Ayrıca bu göllerin içinde ek olarak büyüklü küçüklü adalarda bulunurken sularının çok temiz olmasıyla ilgi odaklarıdır. Clearwtaer Gölü de Dünya'ya çarpan en büyük meteorlar arasında yer almaktadır.


Aorounga Krateri

Dünya'ya Çarpan En Büyük Meteorlar -Aorounga Krateri
Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları
Afrika'da yer alan Çad ülkesinin Sahra Çölü'nde yer alan Aorounga Krateri, 300 milyon yıl öncesinde 1,6 kilometre çapına sahip bir meteorun Dünya'ya çarpmasıyla oluşmuştur. Söylenilene göre bu meteora benzer çarpışmalar 1 milyon yıl da sadece 1 defa gerçekleşebilmektedir. Etrafında farklı farklı halklar bulunan Aorounga Kraterinin zincirleme çarpmalar sonucunda oluşmuş olduğu tahmin edilmektedir. Krater normalde genişlik olarak 17 kilometreye sahiptir fakat içinde bulunan halkalar ile beraber 36 kilometre civarında bir genişliğe sahiptir. Aorounga Krateri de aynı şekilde Dünya'ya çarpan en büyük meteorlar arasında yer almaktadır.


Mistastin Gölü

Dünya'ya Çarpan En Büyük Meteorlar - Mistastin Gölü
Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları
28 kilometre çapına sahip olan Mistastin Gölü, 38 milyon yıl öncesinde Kanada ülkesine düşüne bir meteor ile ortaya çıkmıştır. Çarpışmanın ardından bir zaman sonra Mistastin Gölü içerisinde bir tane adacık oluştuğu bilinmektedir. Mistastin Gölü de Dünya'ya çarpan en büyük meteorlar arasında yer almaktadır.



Gosses Bluff Krateri

Dünya'ya Çarpan En Büyük Meteorlar - Gosses Bluff Krateri
Dünya'ya Tarih Boyunca Çarpan En Büyük 10 Meteor | Gök Taşları
Günümüzden yaklaşık olarak 142 milyon yıl öncesinde oluşan Gosses Bluff Krateri, 22 kilometre çapında bir meteorun Avustralya ülkesinin merkezine çarpmasıyla oluşmuştur. İşte bu meteor 40 bin km/saat hızla yol alarak ilerleyip 24 kilometre çapına sahip ve 5 bin metre derinliğinde bir krater oluşturmuş oldu. Bu çarpma sonucunda ise ortaya çıkan enerji ise 22 bin mega tonluk bir TNT ye denk geldiği bilinmektedir. Gosses Bluff Krateri de Dünya'ya çarpan en büyük meteorlar arasında yer almaktadır.


Bir zamanlar uzay araştırmaları hakkında pek ilgi duymayan biriydim fakat makale yazarlığı yapmaya başladığım zamandan sonra çok fazla ilgi duymaya başladım. Umarım sizlere katkı sağlayan bir yazı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..