Osmanlı Belgeseli Tadında 36 Osmanlı Devleti Padişahını Tanıyalım - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

20 Temmuz 2019 Cumartesi

Osmanlı Belgeseli Tadında 36 Osmanlı Devleti Padişahını Tanıyalım

Osmanlı Belgesi Tadında 36 Osmanlı Devleti Padişahını Tanıyalım - Kurgu Gücü

Osmanlı belgeseli tadını yaşatacak bu konuda sizlere Osmanlı Padişahlarından bahsedeceğiz. Bildiğiniz üzere Osmanlı Devleti o kadar büyük bir devletti ki her cihanda adı geçer ve bilinir. Osmanlı Devleti'ni kurmuş kişiden tutun, kendi padişahlık döneminde savaşlara tanık olan padişahlar da konumuz içerisinde yer alacak.



Osmanlı Devleti, senelerce hüküm sürmüş bir devlet olup, başında bu devleti yöneten padişahlar bulunuyordu. Öyle padişahlar gelmiş geçmiş ki güçleri tartışılmazmış. Tarihin derinliklerine ineceğimiz bu konuda padişahların padişah oldukları dönemleri ve ailesi hakkında bilgiler sunacağız. Tabi öncesinde şunu da söylememiz gerekiyor ki; o zamanlarda padişahlığın babadan oğula geçtiğini de belirtmekte fayda vardır. Şimdi gelin sizler ile tarihin derinliklerine inelim ve Osmanlı belgesi yaşatacak olan bir padişahlar dönemini anlatalım.

Bu konuya geçmeden önce Padişah Nedir? sorusuna cevap verelim ve sonra konumuza başlayalım. Padişah nedir sorusuna vikipediden alınan bilgi ile açıklayacak olursak; Bazı İslam hükümdarlığı tarafından kurulan (bunlardan bir tanesi Osmanlı Devleti) ve yücelik belirten bir unvan olduğu biliniyor. Kelimenin kökeni Farsça olup, '' Şahların En Büyüğü '' anlamını taşımaktadır. Esasa bakılacak olursa İslamiyet öncesinde İran ülkesinde hüküm sürmüş olan Sasani hükümdarlarına verilen unvan olarak bilinirken sonraki zamanlarda ise Osmanlı hükümdarları ve Delhi sultanları tarafından da benimsenerek kabul edilmiştir.



Osmanlı Belgesi Tadında 36 Osmanlı Devleti Padişahını Tanıyalım


Osman Bey - Osman Gazi
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - Osman Gazi - Kurgu Gücü
Osmanlı Devleti'ni kuran kişi olan Osman Bey, 1299 ile 1326 seneleri arasında padişah olarak Osmanlı Devleti'nin ilk padişahı konumundadır. Fatma Hatun adında bir kız çoğu olan Osman Bey'in, Savcı Bey, Çoban Bey, Melik Bey, Pazarlı Bey, Orhan Bey, Alaeddin Ali Bey ve Hamid Bey olmak üzere 7 erkek çoğu olmuştur.


Orhan Bey - Orhan Gazi
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - Orhan Gazi - Kurgu Gücü
Osman Bey'den sonra padişah olan Orhan Gazi, Osman Bey'inde oğludur. Orhan Bey, 1326 ile 1359 seneleri arasında Osmanlı padişahı olmuştur. Fatma Hatun adında bir kız çocuğu olan Orhan Gazi'nin, Murad Hüdavendigar, Halil, Süleyman, İbrahim ve Kasım adında 5 tane erkek çocuğu olmuştur.


I. Murad
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - I. Murad - Kurgu Gücü
Orhan Gazi'nin oğlu olan I. Murad, Osmanlı Devleti'nin 1359 ile 1389 seneleri arasında padişahlığını yapmış kişilerden bir tanesidir. I. Kosova Savaşı yaşandıktan sonra savaşın yaşandığı alanı dolaşan Sultan I. Murad, Sırp Kralı Lazar'ın damadı Asilzadesi Milos Obraviç tarafından hançerle öldürülmüş ve şehit olmuştur. Sultan Hatun ile Nefise Hatun adında iki tane kız çocuğu olan I. Murad'ın İbrahim, Yakub Çelebi, Savcı Bey ve Yıldırım Bayezid adında 4 erkek çocuğu olmuştur.



Yıldırım Bayezid - I. Bayezid
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - Yıldırım Bayezid - Kurgu Gücü
Hızlı olması ve cesaretinden dolayı '' Yıldırım '' adı verilen ve Çocukluğunu Bursa Saray'ında geçiren Yıldırım Bayezid, I. Murad'ın oğludur. 1389 ile 1402 seneleri arasında padişahlık yaparak Osmanlı Padişahları arasında yer almıştır. Timur ile yapılan Ankara Savaş'ının ardından Osmanlı Devleti, Duraklama yani Fetret dönemine girmiştir. Fatma Sultan adında bir tane kız çocuğu olan Yıldırım Bayezid'in Kasım Çelebi, Musa Çelebi, Mustafa Çelebi, Süleyman Çelebi, Mehmed Çelebi, İsa Çelebi ve Ertuğrul Çelebi adında 7 tane erkek çocuğu olmuştur.


I. Mehmed
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - I. Mehmed - Kurgu Gücü
1413 ile 1421 arasında Osmanlı Devleti Padişahlığı yapan I. Mehmet, padişahlık yaptığı zaman sürecinde tam tamına 24 savaşa katılmıştır. Fetret devrinin yaşanması sonrasında beyliklerin hepsini bir araya getirerek Osmanlı Devleti'nin duraklama döneminde çıkmasını sağlamıştır. I. Mehmed, Ölüm haberi gizlenen ilk padişah olarak biliniyor. Selçuk Hatun ve Fatma Hatun adında iki kız çocuğu olan I. Mehmed'in Mahmud, Mustafa Çelebi, Yusuf, Ahmed ve II. Murad olmak üzere 5 erkek çocuğu vardır.


II. Murad
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - II. Murad - Kurgu Gücü
Osmanlı Belgeseli tadında yola devam ediyoruz ve sıra 6. Padişah olan II. Murad'dan bahsetmeye geldi. 1402 yılında Dünya'ya gelen II. Murad, 1421 ile 1451 seneleri arasında tam tamına 30 sene boyunca tahtta kalmış bir padişahtır. Padişah olduğunda daha 19 yaşında olan II. Murad, Avrupalılar tarafından cesaretine hayran kalınan biri olduğu bahsedilir. 7. padişah Fatih Sultan Mehmed'in de babasıdır. Şehzade Hatun ile Fatma Hatun adında iki kız çocuğu olan II: Murad'ın Ahmed, Alaeddin, Hasan, Orhan, Fatih Sultan Mehmed olmak üzere 5 erkek çocuğu vardır.



Fatih Sultan Mehmed
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - Fatih Sultan Mehmed - Kurgu Gücü
Uzun boyu ve iri vücudu ile 1451 ile 1481 seneleri arasında 30 sene padişahlık yapan Fatih Sultan Mehmed, o zamanların en büyük alimlerinden dersler alarak çok iyi yetiştirilmiştir. Akıl hocası olarak bilinen Akşemsettin adında bir bilirkişidir. Cesur ve Soğukkanlı biri olmasıyla tanınır. Osmanlı Devleti'nin en iyi dönemlerinden birini yaşatan, İstanbul'un Fethi'ni gerçekleştiren ve bir devri kapatıp yeni bir devir açan Osmanlı Padişahları arasında en başta gelmektedir.


II. Bayezid
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - II. Bayezid - Kurgu Gücü
1481 ile 1512 seneleri arasında Osmanlı Devleti Padişahı olan II. Bayezid, dindar biri olmasından dolayı şahsına Bayezid-i Veli adı verildi. Sultan II. Bayezid'in yaptığı güzel şeylerden bir tanesi de şairleri saraya toplayıp onlarla sohbet etmesiydi. Fakirlere sadaka dağıtan II. Bayezid, merhametli bir Osmanlı Padişahıdır. Gevher, Hatice Sultan, Hüma Hatun, Aynisah, Selçuk ve Mülük Sultan olmak üzere 6 kız çocuğu olan II. Bayezid'in Ahmed, Yavuz Sultan Selim, Mahmud, Sehinsah, Mehmed, Alimsah, Abdullah ve Korkud olmak üzere 8 erkek çocuğu vardır.


Yavuz Sultan Selim
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - Yavuz Sultan Selim - Kurgu Gücü
II. Bayezid'in oğlu olan Yavuz Sultan Selim, 1512 ile 1520 seneleri arasında Osmanlı Padişahları arasında yer almıştır. Osmanlı Devleti'nin Ortadoğu ve Asya sınırlarını genişletmeyi başaran Yavuz Sultan Selim, iyi bir eğitim görmüş padişahtır. İyi yetiştirilmiş bir kişiliğinin yanında şair bir kişiliği de bulunmaktadır. En çok bilinen hükümdarlardan biri olan Kanuni Sultan Süleyman'ın da babasıdır. Kanuni Sultan Süleyman adından bir erkek çocuğu olan Yavuz Sultan Selim'in Sah Sultan, Hatice Sultan, Hafsa Sultan ve Fatma Sultan olmak üzere 4 tane de kız çocuğu olmuştur.


Kanuni Sultan Süleyman
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - Kanuni Sultan Süleyman - Kurgu Gücü
Yavuz Sultan Selim'in oğlu olan Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Hatundur. 1520 ile 1566 seneleri arasında tam tamına 46 sene Osmanlı Padişahları arasında yer alan padişahtır. Trabzon'da 27 Nisan 1495 pazartesi günü doğdu. 46 sene tahtta kalarak Osmanlı Devleti'nin en uzun tahtta kalan padişahı olarak bilinmektedir. Kanuni Sultan Süleyman padişahlığında devlet en geniş sınırlarına ulaşmıştır. 7 Eylül 1566 senesinde 71 yaşında Zigetvar kuşatmasını yönetirken ölmüştür. Şair kişiliğe de sahip olan Kanuni Sultan Süleyman'a Kanuni ismi o zamanların kanunlarını çok iyi bildiği için '' Kanuni '' adını vermişlerdir. Raziye Sultan ile Mihrimah Sultan adına 2 tane kız çocuğu olan Kanuni Sultan Süleyman'ın Mustafa, Mahmud, Murad, Cihangir, Mehmed, Bayezid, II. Selime ve Abdullah olmak üzere 8 erkek çocuğu olmuştur.



II. Selim
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - II. Selim - Kurgu Gücü
Osmanlı Belgeseli tadından devam ederken sıra 11. padişah olan II. Selim hakkında bilgi vermeye geldi. II. Selim 1566 ile 1574 seneleri arasında padişah olarak tahtta kalmıştır. Annesi Hürrem Sultan olan II. Selim'in babası ise Kanuni Sultan Süleyman'dır. Esma Sultan, Fatma Sultan, Gevherhan Sultan ve Sah Sultan olarak 4 tane kız çocuğu olan II. Selim'in Cihangir, III. Murad, Abdullah, Mehmed, Osman, Süleyman ve Mustafa olmak üzere 7 erkek çocuğu vardır.


III. Murad
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - III. Murad - Kurgu Gücü
1574 ile 1595 senelerinde Osmanlı Padişahları içinde yer alan Sultan III. Murad, padişahlığı dönemi süresince İstanbul şehrinden hiç çıkmamış ve bunun nedenin ise sarayda bulunan kadınların etkisinden kaynakladığı söylenmektedir. İşte bunun üzerine ise Osmanlı Devleti'nin bir devrini ekisi altına alacak Kadınlar Saltanatı III. Murad devrinde başladığı bilinir. Devlet işlerini Sokullu'ya devretmiş ve felç geçirerek ölmüştür. III. Murad'ın döneminde ilk İngiliz elçisi daimi olarak gönderildiği de bilinmektedir. Mihrimah Sultan, Fahriye Sultan, Ayse Sultan ve Fatma Sultan olmak üzere 4 kız çocuğu olan III. Murad'ın, III. Mehmed, Cihangir, Abdullah, Abdurrahman, Abdullah, Hasan, Ahmed, Yakub, Alemsah, Yusuf, Hüseyin , Korkud, Selim Bayezid, Mustafa, Alaeddin, Davud, Osman,  Ali, Ishak ve Ömer olmak üzere tam tamına 20 tane de erkek çocuğu olmuştur.


III. Mehmed
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - III. Mehmed - Kurgu Gücü
1595 ile 1603 senelerinde padişahlık yapan III. Mehmed, Manisa şehrinde 26 Mayıs 1566 senesinde doğmuş olup babası III. Murad annesi ise Safiye Sultan olarak bilinir. III. Mehmed annesini çok sevdiği ve sözünü dinlediği için Safiye Sultan'ın III. Mehmed döneminde etkisi oldukça fazla olduğu söylenmektedir. Oldukça dindar bir padişah olan III. Mehmed'in devrinde duraklama devri yaşanmıştır. Celali İsyanları da onunda döneminde gerçekleştiği bilinir. Dindar olması onun devrinde içki mekanlarının kapatılmasını emretmiştir. Kız çocuğu olmayan III. Mehmed'in I. Mustafa, Selim, I. Ahmed ve Mahmud olmak üzere 4 erkek çocuğu olmuştur.


I. Ahmed
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - I. Ahmed - Kurgu Gücü
1603 ile 1617 seneleri arasında Osmanlı Devleti padişahlığında yer alan I. Ahmed, III. Mehmed'in oğludur. III. Mehmed'in öldüğünde 13 yaşında olan I. Ahmed tahta geçmiştir. Savaş konusunda oldukça sağlam eğitim alan I. Ahmed, daha çocuk yaşta görünse dahi önemli kararlar almıştır. İlim sahibi insanlarla birlikte olur ve onlardan fikirler alırdı. Çok genç yaşta yani 28 yaşında ölmüştür. Gevherhan Sultan, Ayşe Sultan, Fatma Sultan ve Atike Sultan olmak üzere 4 kız çocuğu olan I. Ahmed'in II. Osman, IV. Murad, Sultan Ibrahim, Bayezid, Süleyman, Kasım, Mehmed, Hasan, Selim, Hanzâde ve Ubeyde adlarında 11 erkek çocuğu olmuştur.



I. Mustafa
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - I. Mustafa - Kurgu Gücü
İki defa padişahlık yapan I. Mustafa, bu padişahlıklarını 1617 ile 1618 seneleri arası ve 1622 ile 1623 seneleri arasında yapmıştır. Abisi I. Ahmed'ten sonra padişah olmuştur ve abisi padişahken 14 yıl boyunca hapis hayatı yaşamıştır. O zamanlar bunun olması mecburmuş nedeni ise şehzadelerin o devirde padişahları tahttan indirmek için çeşitli şeyler yapabiliyormuş. İşte bu sonuçların ortaya çıkmaması adına şehzadeler '' İzale ''edilir ya da bir oda içine hapsedilirmiş. İki defa padişahlık yapan I. Mustafa, ikinci padişahlık dönemi başlamasından 1 buçuk yıl sonra 10 Eylül 1623 tarihinde Şeyhülislam Fetvası ile tekrar padişahlık görevinden alınmıştır. Bu fetvanın sebebi ise '' Akli dengesi tam olmayan birinin halife olamayacağı '' olarak gösterilmiştir. Tahttan indirilmesinin ardından 16 sene sonra yani 20 Ocak 1639 tarihinde  sinir hastalığından dolayı Topkapı Saray'ın ölmüştür.


Genç Osman
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - Genç Osman - Kurgu Gücü
1618 ile 1622 seneleri arasında padişahlık yaparak Osmanlı Padişahları arasında yer alan padişahtır. Doğduğu tarih ise 1604 olarak bilinen Genç Osman, 14 yaşında amcasının tahttan indirilmesi üzerine padişahlık görevi için tahta geçmiştir. Öldürülmesi ise Yeniçeri Ocağı'nı kaldırmak istemesi üzerine harekete geçerken olmuştur. Zeynep Sultan adında bir kız çocuğu Mustafa ve Ömer adında da 2 tane erkek çocuğu olmuştur.


IV. Murad
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - IV. Murad - Kurgu Gücü
1623 ile 1640 senelerinde tahta geçen IV. Murad, daha 11 yaşındayken tahta çıktığında devlet işlerinin büyük çoğunluğu annesi Kösem Sultan himayesinde gerçekleşmekteydi. Ülkeyi yeniden eski refah hayatına kavuşturmak için oldukça sıkı yasaklamalar ve şiddetli bir şekilde bastırma hareketleri ile bir devir sürdürmüştür. Ölüm sebebi ise alkol olarak bilinen IV. Murad, 28 yaşında ölmüştür.


Sultan Birinci İbrahim
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - Sultan 1. İbrahim - Kurgu Gücü
1640 ile 1648 seneleri arasında padişahlık yapan İbrahim, 1615 senesinde doğdu ve 25 yaşında Osmanlı Padişahı oldu. Annesi Kösem Sultan olan İbrahim'in Ayşe Sultan, Gevherhan Sultan, Ümmü Gülsüm Sultan, Peykan Sultan ve Atike Sultan adında 5 kızı olmuşken, Cihangir, Selim, Murad, İkinci Ahmed, Orhan, Bayezid, Dördüncü Mehmed ve İkinci Süleyman olmak üzere 8 erkek çocuğu olmuştur.



IV. Mehmed
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - IV. Mehmed - Kurgu Gücü
1648 ile 1687 yıllarında padişahlık yapan IV. Mehmed, daha 7 yaşındayken tahtta oturmuştur. Sadrazamlığı '' Köprülü '' ailesine veren IV. Mehmed, ava oldukça çok meraklıdır ve içkiye yasak getirmiştir. O dönemde II. Viyana yenilgisi sonrasında devlet  erkanı oy birliğiyle padişahlıktan alınmış ve sonrasında iki cariyesi ile beraber hapis hayatı yaşamıştır. Ümmü Gülsüm Sultan, Fatma Sultan, Hatice Sultan ve Safiye Sultan olmak üzere 4 kız çocuğu III. Ahmed, Bayezid ve II. Mustafa olmak üzere de 3 tane erkek çocuğu olmuştur.


II. Süleyman
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - II. Süleyman - Kurgu Gücü
II. Süleyman 1687 ile 1691 seneleri arasında Osmanlı Padişahları arasında yer almıştır. Kısmen de olsa güvenliği sağlayabilmiştir diyebileceğimiz II. Süleyman 1642 senesinde İstanbul'da doğarken 1961 senesinde ise ölmüştür.


II. Ahmed
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - II. Ahmed - Kurgu Gücü
Yazı yazma konusunda oldukça üstün bir kabiliyete sahip olan II. Ahmed, 1691 ile 1695 seneleri arasında Osmanlı Devleti padişahı olmuştur. Fazla saltanat süremeyen II. Ahmed, 4 yılı tamamlamadan siroz hastalığına yakalandı ve 6 Şubat 1695 tarihinde öldü. Selim ve İbrahim adında iki erkek çocuğu olurken, Asiye Sultan, Atike Sultan ve Hatice Sultan olmak üzere 3 tane de kız çocuğu olmuştur.


II. Mustafa
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - II. Mustafa - Kurgu Gücü
8 yıl boyunca tahtta kalan II. Mustafa 1695 ile 1703 arasında padişahlık yapmıştır. 1644 senesinde doğan II. Mustafa'nın Ümmügülsüm, Ayşe, Emetullah, Emine, Rukiye, Safiye, Zahide, Atike, Fatma, Zeyneb ve Zahide adında 11 kız çocuğu olurken I. Mahmud, III. Osman, III. Ahmed, Küçük Ahmed, Hüseyin, Selim, Mehmed, Murad ve Osman olmak üzere 9 erkek çocuğu olmuştur.



III. Ahmed
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - III. Ahmed - Kurgu Gücü
Osmanlı Belgeseli tadında yola devam ediyoruz. 1703 ile 1730 seneleri arasında 27 yıl gibi bir süre saltanat süren III. Ahmed, yeniçerilerle sürekli mücadele içinde olurken 1 Ekim 1730 tarihinde Patrona Halil İsyanı sonunda padişahlıktan çekilmiştir. O dönemde Ruslarla yaşanan mücadele, Rusların Slavlaştırma politikaları ve sıcak denizlere inmek istemelerinden dolayı yıpranmıştır. Emine, Rabia, Habibe, Zeyneb, Zübeyde, Esma, Hatice, Rukiye, Saliha, Atike, Reyhan, Esime, Ferdane, Nazife, Naile, Ayşe, Fatma, Emetullah, Ümmüselma, Emine, Rukiye, Zeyneb ve Sabiha 23 tane kızı olan III. Ahmed'in I. Abdülhamid, III. Mustafa, Süleyman, Bayezid, Mehmed, İbrahim, Numan, Selim, Ali, İsa, Murad, Seyfeddin, Abdülmecid ve Abdülmelik olmak üzere 14 tane erkek çocuğu olmuştur.


I. Mahmud
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - I. Mahmud - Kurgu Gücü
Osmanlı Belgeseli tadında yola devam ederken geldik 24. padişah olan I. Mahmud hakkında bilgi vermeye. I. Mahmud, 1730 ile 1754 seneleri arasında tahtta kalan ve tarih, şiir ve edebiyat alanına ilgisi olan bir padişahtır. 24 yıl tahtta kaldı ve babası ile amcasının hatalarına düşmemiştir.


III. Osman
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - III. Osman - Kurgu Gücü
1754 ile 1757 seneleri arasında padişahlık yapan III. Osman, musikiyi sevmemesinden dolayı saraydan uzaklaştırılmıştır. Padişahlık görevi yaptığı süre boyunca 7 tane veziriazam değiştirmiş ve içte de dışta da huzuru sağlamıştır.


III. Mustafa
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - III. Mustafa - Kurgu Gücü
1757 ile 1774 tarihleri arasında padişahlık yapan III. Mustafa, tutumlu, cömert ve dindar biridir. Osmanlı topçu sınıfını ve bunun ile beraber tüm askeri güçleri modern bir hale getirmiştir. Tabi bunu da Avrupa'yı örnek alarak yapmıştır. Fatma Sultan, Hibetullah Sultan, Şah Sultan, Fatma Sultan ve  Bekhan Sultan adlarında 5 kız çocuğu olan III. Mustafa'nın Mehmed ve III. Selim adında 2 tane de erkek çocuğu olmuştur.



I. Abdülhamid
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - I. Abdülhamid - Kurgu Gücü
Devlet işleri ile yakından ilgilenen I. Abdülhamid, 1774 ile 1789 seneleri arasında görev yaparak Osmanlı Padişahları arasında yerini almıştır. Halk tarafından '' Veli '' olarak görülen I. Abdülhamid oldukça da dinar birisiydi. Bunun yanı sıra yeteneği oldukça iyi olan vezirler bulup atamaya çalışmıştır. Ne kadar başarısız politikalar yaşansa da gayretli ve iyi niyetli biri olarak bilinen bir padişahtır. Bunun dışında 1789 senesinde yaşan bir yangında itfaiyeyi kendisi kullanması sonrasında halkın sevgisini kazanan bir padişahtır.


III. Selim
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - III. Selim - Kurgu Gücü
1798 ile 1807 seneleri arasında padişahlık görevi yapmıştır. III. Mustafa yani babası normalde III. Selim'in padişah olmasını istiyormuş fakat III. Mustafa'dan sonra I. Abdülhamid padişahlık görevine getirilmiştir. Kabakçı Mustafa İsyanı ile tahttan indirilmiştir. Tabi Abdülhamid'ten sonra tahtta oturmuş ve ondan sonra padişah olan IV. Mustafa'nın döneminde Alemdar Mustafa Paşa Olayları sırasında öldürülmüştür.


IV. Mustafa
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - IV. Mustafa - Kurgu Gücü
1807 ile 1808 seneleri arasında yani bir sene padişahlık görevi yapmış bir padişahtır. Kabakçı Mustafa İsyanı sırasında saltanatına son verilen III. Selim'in yerine saltanatı IV. Mustafa almıştır. III. Selim ona ne kadar iyi davranmış olsa da ölüm kararını IV. Mustafa vermiştir. Kabakçı Mustafa isyanı sonrasında Yeniçerilere oldukça fazla tavizler verdiği bilinmektedir.

II. Mahmud
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - II. Mahmud - Kurgu Gücü
IV. Mustafa'dan sonra tahtta geçen II. Mahmud, 1808 ile 1839 seneleri arasında tahtta kalarak Osmanlı Devleti Padişahları arasında yerini almıştır. Osmanlı Devleti tarihinde gerileme döneminde en çok iş ve icraat yapan padişahlardan bir tanesi olarak bilinir. Tahta çıktığı zaman 28 yaşında olan II. Mahmud, modern bir düşünceye sahiptir. Emine Sultan, Hamide Sultan, Hayriye Sultan, Şah Sultan, Saliha Sultan, Ayşe Sultan, Atike Sultan, Fatma Sultan, Münire Sultan, Fatma Sultan, Mihrimah Sultan ve Adile Sultan olmak üzere 12 kız çocuğu olan II. Mahmud'un Abdülmecid, Abdülaziz, Ahmed, Bayezid, Ahmed, Abdülhamit, Ahmed, Süleyman, Ahmed, Mehmed, Murad, Nizameddin, Mehmed, Abdullah ve Osman 15 tane de erkek çocuğu olmuştur.



Sultan Abdülmecid
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - Sultan Abdülmecid - Kurgu Gücü
1839 ile 1861 seneleri arasında tahta olan Abdülmecid, bu süreler zarfında imparatorluk içerisinde ayaklanmalar olmuş ve onlarla uğraşmıştır. Abdülmecid döneminde Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın yaptığı Mısır ayaklanması yaşanmıştır. Abdülmecid bunun dışında Tanzimat Dönemi padişahı olarak ün kazanmıştır.


Sultan Abdülaziz
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - Sultan Abdülaziz - Kurgu Gücü
1861 ile 1876 seneleri arasında Osmanlı Padişahları arasında yer almıştır. 31 yaşında padişah olan Abdülaziz, 15 sene süresince tahtta kalmıştır. 15 sene sonunda tahttan indirilmiştir. Ata binmeyi, güreş tutmayı, ok atmayı ve avlanmayı oldukça çok severmiş. Bunların yanı dışında resim yapma kabiliyeti oldukça üstün olan Sultan Abdülaziz, Osmanlı Devleti donanmasının sipariş vereceği gemilerin planını da kendisi çizmiştir.


V. Murad
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - V. Murad - Kurgu Gücü
V. Murad, 30 Mayıs 1876 ile 31 Ağustos 1876 tarihi arasında görevde kalmıştır. Söylenene göre Abdülaziz ile Avrupa gezisine çıktığı zamanlarda Gal prensinin etkisinde kalarak Mason olduğu söylenir. 93 gün tahtta kalan V. Murad, tahttan indirildikten sonra tam tamına 24 sene süresinde sarayda yaşadığı biliniyor.


II. Abdülhamid
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - II. Abdülhamid - Kurgu Gücü
1876 ile 1909 seneleri arasında padişahlık yapan II. Abdülhamid, Osmanlı Devleti'nin gerileme döneminde en çok konuşulan, icraat yapan ve çeşitli iddialarda bulunan padişah olarak bilinir. Osmanlı artık yıkıldı yıkılacak derken tam tamına 33 sene boyunca ayakta tutmayı başarmıştır. Kara harekatını benimsemiş biri olan II. Abdülhamid, Medine ve Bağdat'a kadar demir yolu yapmıştır.



Sultan V. Mehmed Reşat
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - Sultan V. Mehmed Reşat - Kurgu Gücü
1909 ile 1918 seneleri arasında padişahlık görevi yaparak Osmanlı Padişahları arasında yer alan Sultan V. Mehmed Reşat, İttihat ve Terakki partisinin desteği ile tahta çıkmış ve tahta çıktığında is 65 yaşındaymış. Sultan V. Mehmed Reşat'ın dönemi I. Dünya Savaşı başladığı ve bitti zamanları da içinde bulundurmaktadır. Devlet işleri ile kendisi değilde daha çok Talat, Celal ve Enver Paşa ilgilendiği bilinir.


Mehmed Vahdeddin
Osmanlı Belgeseli Tadında Osmanlı Devleti Padişahları - Mehmed Vahdeddin - Kurgu Gücü
Osmanlı Belgeseli tadında konumuza son padişah olan Mehmed Vahdeddin ile son vereceğiz. Osmanlı Devleti'nin son padişahı olan Mehmed Vahdeddin, veliaht oldu vakitte I. Dünya Savaşı çıkmıştır.

İlginizi Çekebilir = 2023'te Bitecek Denilen Lozan Antlaşmasının Büyük Sırrı

Oldukça uzun bir konu olsa da harman yapıp sizlere Osmanlı Devleti Padişahları hakkında kısa da olsa bilgiler sunmaya çalıştık. Baya uzun bir yazı oldu ve oldukça yorucuydu. Umarım yazdığımız bilgileri beğenirsiniz ve işinize yarar.

Bilgilerin büyük çoğunluğu vikipedi kaynaklarından alınmış olup kendi dilimizce tanımlanmıştır.. Bilgilerin doğruluğu konusunda ve doğacak sorunlardan kurgu gücü sitesi sorumlu değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..