BDDK Kredi Kartlarına İnanılmaz Kritik Düzenleme Getirdi - KURGU GÜCÜ | Bilginin İnternetteki Adresi

Son Konular

3 Ağustos 2019 Cumartesi

BDDK Kredi Kartlarına İnanılmaz Kritik Düzenleme Getirdi

BDDK Kredi Kartlarına İnanılmaz Kritik Düzenleme Getirdi - Kurgu Gücü
BDDK Kredi Kartlarına İnanılmaz Kritik Düzenleme Getirdi
BDDK yani Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kredi işlemlerine dair olan yönetmeliklerde kritik düzenlenmeler alma kararı verdi. Bu değişikliklerin yapılacağı yönetmeliğin taslağı yayımlandı. Bu yönetmelikteki taslağa göre özel amaçları olanlar haricindeki tüm tüketici kredilerinin vadesini 36 ay olarak sabit hale getirdiler. Peki bu değişikliklerle ne amaçlandı ? BDDK neden bu değişiklik yapma kararı verdi ? Bunların nedenlerini sizlere direk BDDK'nın resmi sitesinde yaptığı paylaşım ile cevap vermemi daha doğru olacaktır.



İşte BDDK'nın resmi sitesinde yaptığı açıklama şu şekilde; Kurumumuz tarafından finansal istikrarın güçlendirilmesi ve makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamında, hane halkının bilinçli tüketiminin ve basiretli borçlanmasının teşvik edilmesi amacıyla, kredi kartlarında uygulanan taksit sayılarına ve ihtiyaç kredilerindeki vade sınırlarına ilişkin olarak “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik”, “Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik” ve “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik” te değişiklik yapılmasını teminen makro ihtiyati düzenlemeleri içeren taslaklar hazırlanmıştır. Söz konusu değişiklik taslakları 2 Ağustos 2018 (bugün) tarihi itibarıyla ilgili tarafların görüş ve değerlendirmelerine açılmıştır. diyerek neden değişikliğe gidileceğini cevaplamış oldular.


DDK'dan Kredi Kartlarına İnanılmaz Kritik Düzenleme Getirdi, İşte Detaylar...


BDDK, kredi kartları ve banka kartları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik taslağı yayınladı.



BDDK yani Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kredi işlemlerine dair olan yönetmeliklerde kritik düzenlemeler alma kararı verdi. Bu değişikliklerin yapılacağı yönetmelik taslağı yayımlandı. Bu yönetmelikteki taslağa göre kimi özel amaçları olanlar haricindeki tüm tüketici kredilerinin vadesini 36 ay olarak sabit hale getirildi. Tüketici kredilerinin vadesine azami 36 ay getirilirken buna binaen ise yönetmeliğin taslağında kredi kartlarında da taksit limitinin 12 olarak sınırlandığını görebiliyoruz.

Yeni yönetmelikteki taslağa göre; Tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt teminatlı krediler ile taşıt kredilerinin vadesi 48 ayı, tablet, bilgisayar ve cep telefonu alımı gibi amaçlarla kullandırılan kredilerin vadesi ise 12 ayı aşamayacağı kuralı göze çarpıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bunun yanı sıra taşıt kredilerinde kimi düzenlemelere de yer verdi.


Artık kredi kartlarında 12 ay taksit üzerine çıkılmayacak.


BDDK'nın yönetmelikteki taslağına göre kredi kartlarıyla yapılan hizmet alımları ve mallar ile nakit çekimlerde taksitlendirme zamanı 12 ay üzerine çıkamayacak.


BDDK'nın yaptığı açıklamaya göre; Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemlerde ek olmak üzere, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme zamanı 12 ay üzerine çıkmayacağını belirtti. Bununla birlikte elektronik eşya alışverişlerinizde 3 ay, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, seyahat firmaları, hava yolları, konaklama, taşımacılık ve bilgisayar alımlarındaki harcamalarınızda 6 ay, vergi ödemelerinizde, sağlık ürünleri alımlarında ve sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili harcamalarında 9 ay süre taksit imkanı olacağı bildirildi.

Peki yeni yönetmelik taslağına göre taksit uygulanmayacak ürünler hangileri ?


Kredi kartlarınızla yaptığınız telekomünikasyon, yurt dışında yapılan harcamalar, kuyumculuk, doğrudan pazarlama ile alakalı harcamalar, alkollü içecekler, kozmetik, gıda, ofis malzemeleri ile hediye kart, hediye çeki ve buna benzer şekillerde olan somut bir mal veya hizmet içermeyen ürün alışverişlerinizde taksit uygulanmayacağı yeni yönetmelikteki taslakta belirtilmiştir.

Ziraat Bankası Qr Kod İle Para Çekme İşlemi Nasıl Yapılır ? konusunun da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Son olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yeni yönetmeliğindeki taslağa göre; kurumsal kredi kartları ile yapılan mal veya hizmet alımları sonrasında belli bir ücret karşılığında borcun taksitlendirilmesi ya da ödemenin ertelendiği dönemlerde ek olmakla beraber gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerde taksitlendirme zamanı tam olarak 9 ayın üzerine çıkamayacağı belirtilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.

NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!

Her gün Film incelemeleri, SEO ipuçları, Teknoloji ve bilim gibi daha birçok konuda bilgi sunduğumuz Kurgu Gücü sosyal medya hesaplarını takip ederek sitemiz üzerinde paylaşılan bütün bilgilerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya adreslerimiz: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest..