Şubat ayı dendiği zaman ilk akla gelen 14 Şubat Sevgililer Günü oluyor. Peki Sevgililer günü 2019 hangi güne denk geliyor? Sevgililer günü ilk ne zaman kutlanmıştır? 14 Şubat Sevgililer Günü neden kutlanır ve tarihçesi hakkında genel bilgiler vereceğimiz konumuzda öncelikle Sevgililer Günü hakkında bir kaç durumdan bahsedeceğim ve konumuza devam edeceğim.
Öncelikle 14 Şubat Sevgililer Günü tamamen saçmalıktan ibarettir. İnsanların tamamen pazarlama ve ticari amaçlı, daha çok satış yapabilmeleri adına çıkardıkları bir günden başka bir şey değildir. Çünkü sevginin günü olmaz. Seven insan Allah'ın her günü (kadın ya da erkek fark etmez) sevdiği insana bir şeyler alabilir. Bu bir şey de çiçek gibi şeyler olmamalıdır. Çiçekler her zaman dalında güzeldir. Alacaksanız da saksı da çiçek alın ki hiç solmasın. Çiçeklerin yeri vazolar değildir topraktır.
Her neyse, bir insana olan sevginizi hissettirmek için buna özel bir gün olmasına gerek yoktur. Hediyeleşmek iyi güzel bir şeydir elbette ama bu tür Sevgililer Günü gibi safsatalar inanmak yerine başka günlerde hediyeleşin. Özel gün diye sunulan zamanlarda değil de özel olmayan bir günde hediye alarak bir farklılık yaratmayı tercih edin. Hediyeler de öyle gereksiz pahalı şeyler değil de ona özel hissettirecek şeyler alın. Yine de karar sizlerin fakat sevginizi bir günlük gibi hissettiren sırf pazarlama amaçlı satışları arttırmak adına ortaya atılan şeylerin tuzağına düşmeyin...
İlginizi Çekebilir = Yılbaşını Kimler Kutlar? Yılbaşı Neden Kutlanır? Yılbaşı Geleneği Nedir?
Şimdi gelelim 14 Şubat Sevgililer Günü Tarihçesi ve Neden Kutlanır olduğu konusuna. Bildiğiniz üzere Şubat ayı girdiği zaman aklımıza bir diğer aylara göre en kısa olan ama bitmek bilmeyen bir ay, bir de 14 Şubat Sevgililer Günü geliyor. Sevgililer günü ilk olarak Roma'nın Katolik kilisesinin inanışından süre gelen Valentine adında bir din adamı tarafından 14 Şubatı bayram günü olarak ilan etmesi sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir.
Dünyada bir çok ülke tarafından kutlanan 14 Şubat Sevgililer Günü, tabi ki ülkemiz olan Türkiye'de de oldukça yaygın bir şekilde kutlanmaktadır. Sevgililer gününde ortalama olarak 1 milyarın üzerinde de kart gönderildiği bilinmektedir. Sevgililer günü 2019 bu sene perşembe gününe denk gelmektedir.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Sevgililer Günü'nün kökeni Roma Katolik Kilisesi'ne kadar dayanmaktadır. Roma Katolik Kilisesi'nin inancına dayanan Sevgililer Günü, Valentine adındaki bir din adamının 14 Şubatı bayram ilan etmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. İşte buna binaen de bazı toplumlarda " Aziz Valentin Günü (St. Valentine's Day) " olarak adlandırıldığı da bilinmektedir. İşte bazı medeniyetler de Valentine kelimesi " Sevgili " ya da " Hoşlanılan Kişi " anlamlarında da kullandığı bilinmektedir.
İlginizi Çekebilir = Filipinler'de Tatil Yapılabilecek Harika Ötesi 11 Muhteşem Ada
Yapılan araştırmalar sonucunda (Farklı kaynaklardan alınan bilgiler doğrultusunda) 14 Şubat Sevgililer Günü, tüm dünyada toplamda 1 milyar üzerinde kart gönderiminin yapılmasının yanı sıra hediye alışverişinin de oldukça çok arttığı biliniyor. Bu da yapılan pazarlama amaçlı özel gün uygulamalarının oldukça işe yaradığını ve sizlerin bu şekilde para harcamaya zorlandığınızın kanıtı olarak eklemek isteriz.
14 Şubat Sevgililer Günü Tarihçesi'nden Bir Kaç Durum Bahsedelim.
Antik Yunan takvimlerine göre; Ocak ile Şubat aylarının ortasındaki zaman aralıkları " Gamelyon " ayı olarak adlandırıldığı ve Hera ile Zeus'un kutsal evliliği olduğu bilinmektedir.
Şubat ayının ortasında kalan zamanın aşkla olan ilişkisi taa antik çağlara kadar dayandığı biliniyor.
İsveç almanağında 14 Şubat 1712 yılında Valentine olarak adlandırıldığı belirtilmiştir.
Diğer bilinen bir olay ise zaten olayın başlangıcı olarak bilinen Antik Roma'dır. Antik Roma'da bereket tanrısı olan Lupercus onuruna 15 Şubat Lupercalia günü olarak kutlandığı bilinmektedir. Lupercalia gününde Lupercus'un din adamları tanrıya keçi kurban ederlermiş. Sonrasında ise kafalarının üstüne ufak bir keçi derisi parçası koyararak Lupercus'u simgelerler ve Antik Roma sokaklarında deli dana gibi koşturup önüne çıkan herkesi dokunurlarmış. Özellikle genç kızlar gönüllü olur ve din adamlarının önüne atılıp bereket tanrısı Lupercus'un dokunuşundan pay almak isterlermiş. O zaman ki inanışa göre bu dokunuşlar sayesinde genç kızların doğurganlıkları artacakmış..
İlginizi Çekebilir = En Ucuz Uçak Bileti Alabileceğiniz En Uygun ve Güvenilir Siteler
Düşünün bir erkek bizim ülkemizde bir kıza böyle dokunmaya çalışsın adamı felç ederler felç. Mahremiyet diye bir şey var.. Her neyse devam edelim.
Lupercalia bayramını öncesinde ise bir Lupercalia bayramı arifesi olan 14 Şubat varmış. Bu günde ise genç kızlar ile genç erkeklerin isimleri bir kağıda yazılır ve kura çekilirmiş. Bu kura sonucunda çıkan kızlar ile erkekler bayram boyunca çift olarak gezermiş. Kim kime dum duma misali saçmalık.. Tabi Papa gayri-Hristiyan bayramını yasaklamış ve sadece kura çekimine izin vermiş olsa da kuralar içinde kızların değil de azizlerin isimleri yazmaktaymış.
14 Şubat Sevgililer Günü anlayışının Lupercalia bayramının arifesinde yapılan kuradan geldiği de söylenmektedir.
Orta Çağ tarihilerinde Romantik aşk ile Valentine arasında olan ilk bağlantı 14. yüzyıla ait olan kaynaklarda görüldüğü biliniyor. 1381 tarihinde yazılan Parlement of Foules ismine sahip bir kitapta yazan bilgilere göre; İngiltere ve Fransa'da 14 Şubat günü geleneksel olarak kuşların çiftleşme günü olarak biliniyormuş. İşte günün bu özelliğinden dolayı da çiftler birbirlerine güzel sözler yazan notları verir ve notların içerisinde birbirlerine " Valentine " diye hitap ederlermiş.
İlginizi Çekebilir = Dünya'nın Tek Doğal Uydusu 'AY' Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler
Günümüzde de oldukça yaygın bir şekilde kutlanan 14 Şubat Sevgililer Günü, 1800 senesinde Amerikan Esther Howland adlı bir kişinin ilk Sevgililer Günü kartı yollamasından sonra birçok insanın kutlamakta olduğu toplumsal bir olay halini almıştır. Birçok kişinin kutlamasının gayet doğal sonucu olarak bu gün sayesinde ticari alanda oldukça fazla satış yapılmaya başlanmıştır. Yani söylenilen ve görülene göre Sevgililer Günü, ticaretin canlandığı bir dönem halini almıştır.
Suudi Arabistan'da Sevgililer Günü adına resmi olarak belirtilen şeylerden bir tanesi de " Sevgililer Günü'nde Satılan Tüm Şeylerin Satışının Yasak " olduğu belirtilmiştir.
Sevgililer Günü tamamen ticari satışların artmasına yönelip olarak planlanmış bir gündür. Bu yüzden bu şeyleri pek önemsememeniz ve bir Hristiyan'ın çıkarmış olduğu sözde bayram olan şeyin bizim dinimizde yeri olmadığını bilerek davranmanızda fayda vardır. Biz sevdiklerimiz ile bir yılın her gününü sevgiyle geçirebiliriz. Sadece 14 Şubat gününe özel bir şey yapılması doğru değildir. İstediğiniz her gün bunu yapabilirsiniz. Hediye elbette alın birbirinize fakat 14 Şubat Sevgililer Günü gibi saçmalıklara kanıp ticari sisteme kazandırmak adına işlere girişmeyin..
Bizden 14 Şubat Sevgililer Günü hakkında verilecek bilgi bu kadar. Umarım yazdığımız bilgiler sizi tatmin edecek düzeydedir. Sizlerde konumuzun altında Sevgililer Günü kutlanması doğru mudur değil midir ? sorularına cevap verebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sende Yorumunu Yap, Bilgini ve Fikrini Paylaş. Yapacağınız her yorumdan yorumu yapan kişinin sorumlu olduğunu bilerek yorum yapınız.
NOT: Yorumlarınız Onaydan Geçerek Yayınlanmaktadır!